FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Chirac poslao pismo kolegama u EU

PARIZ, 1. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Francuski predsjednik JacquesChirac poslao je pismo čelnicima vlada i država članica Europske unijenakon što su Francuzi s 54,9 posto glasova u nedjelju odbacilieuropski ustav.
PARIZ, 1. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Francuski predsjednik Jacques Chirac poslao je pismo čelnicima vlada i država članica Europske unije nakon što su Francuzi s 54,9 posto glasova u nedjelju odbacili europski ustav.

U pismu stoji da je "u nedjelju, 29. svibnja, francuski narod, na demokratski način, većinom odbacio europski ustav".

"Na stranu kakve će posljedice ta odluka imati po moju zemlju, svjestan sam posljedica koju će ova situacija izazvati kod francuskih partnera i u samoj Europskoj uniji", kaže se u pismu.

Chirac, međutim, ističe da ta odluka "ni u kojem slučaju ne dovodi u pitanje duboku i povijesnu angažiranost Francuske u izgradnji Europe".

"Francuska je jedna od utemeljiteljica Unije. Ona će, glede svojih obveza, zadržati svoje mjesto u Uniji, i ja ću osobno na to budno paziti", tvrdi Chirac. Podsjećajući da je Ustav EU već ratificiralo devet zemalja, Chirac dodaje da je "sada red na ostalim članicama EU da se izjasne o ustavu". Također ocjenjuje da je potrebno određeno vrijeme da se analiziraju posljedice francuskog "ne" po Uniju.

"O tome moramo početi razmišljati već 16. i 17. lipnja na Europskom vijeću", poručuje Chirac u pismu, izražavajući želju za nastavkom suradnje sa zemljama članicama u službi Europe i budućnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙