FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Suđenje Sadamu Huseinu moglo bi početi za dva mjeseca

BAGDAD, 31. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Suđenje Sadamu Huseinu zazločine protiv čovječnosti moglo bi početi u roku od dva mjeseca,mnogo ranije no što je bilo očekivano, izjavio je u utorak iračkipredsjednik Jalal Talabani.
BAGDAD, 31. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Suđenje Sadamu Huseinu za zločine protiv čovječnosti moglo bi početi u roku od dva mjeseca, mnogo ranije no što je bilo očekivano, izjavio je u utorak irački predsjednik Jalal Talabani.

U razgovoru kojeg je prenijela postaja CNN, Talabani je na pitanje kada će početi suđenje Sadamu Huseinu odgovorio: "Nadam se u roku od dva mjeseca".

Irački tužitelji i njihovi savjetnici iz SAD-a kažu da je vjerojatnije da će suđenje početi 2006. godine nakon suđenja nekim Sadamovim suradnicima kako bi se bolje pripremila optužnica protiv bivšeg iračkog diktatora.

Irački čelnici nadaju se da će suđenje Sadamu i njegovim pomoćnicima pomoći da se vrati povjerenje javnosti narušeno stalnim nasiljem u zemlji i političkim raspravama koje su na više mjeseci odgodile sastavljanje iračke vlade.

U Washingtonu je predsjednik SAD-a George W. Bush rekao da je, unatoč sve većem broju žrtava "zadovoljan ostvarenim napretkom". "Zadovoljan sam što je sada u Iraku demokratski izabrana vlada, i time što ima tisuće uvježbanih i bolje opremljenih iračkih vojnika da se bore za svoju zemlju", rekao je Bush na konferenciji za tisak u vrtu Bijele kuće.

Od svrgavanja Sadama Huseina u travnju 2003. godine poginulo je više od 1600 Amerikanaca samo ovoga svibnja 70. No, Bush je izrazio uvjerenje da će iračka vlada staviti stanje pod nadzor i omogućiti povlačenje vojnika SAD-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙