FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Fazio očekuje nultu stopu rasta talijanskog gospodarstva u 2005.

RIM, 31. svibnja 2005. (Hina/APA) - Guverner središnje talijanske bankeBanca d'Italia Antonio Fazio prognozirao je u utorak u govoru predparlamentom da će talijansko gospodarstvo do kraja 2005. zabilježitinultu stopu rasta.
RIM, 31. svibnja 2005. (Hina/APA) - Guverner središnje talijanske banke Banca d'Italia Antonio Fazio prognozirao je u utorak u govoru pred parlamentom da će talijansko gospodarstvo do kraja 2005. zabilježiti nultu stopu rasta.

Fazio je izrazio zabrinutost ponajprije zbog stagnacije izvoza. Usprkos rastu trgovine u svijetu talijanski izvoz neće rasti u usporedbi s 2004., ustvrdio je guverner središnje talijanske banke, naglasivši da "izvoz nije rastao proteklih pet godina". Zabrinjava i deficit koji će do kraja 2005. dosegnuti četiri posto BDP-a, upozorio je Fazio.

"Talijansko gospodarstvo proživljava posebno kritičnu fazu koja bi mogla utjecati na razvoj u sljedećim godinama", konstatirao je on, izrazivši zabrinutost i zbog smanjenja konkurentnosti talijanske industrije. Kao dodatne razloge za zabrinutost, naveo je gubitak povjerenja Talijana i nisku razinu potrošnje.

Fazio je zato pozvao političke i socijalne snage da poduzmu mjere za poticanje rasta gospodarstva, upozoravajući i poduzeća da više ulažu u inovacije i razvoj kako bi odoljela konkurenciji iz zemalja s niskim troškovima rada.

Nakon što je talijanski ured za statistiku objavio da je BDP u prvom tromjesečju 2005. pao za 0,5 posto u odnosu na posljednje tromjesečje 2004, u Italiji jača strah od recesije. "Nalazimo se u fazi recesije, stanje je zabrinjavajuće", zaključio je prošlog tjedna šef udruženja industrijalaca Luca Cordero di Montezemolo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙