FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MMF nije mijenjao prognozu o rastu globalnog gospodarstva

ZAGREB, 19. svibnja 2005. (Hina) - MMF nije mijenjao prognozu o rastuglobalnog gospodarstva
ZAGREB, 19. svibnja 2005. (Hina) - MMF nije mijenjao prognozu o rastu globalnog gospodarstva

HINA - Financijski servis

Međunarodni monetarni fond (MMF) nije mijenjao svoje prognoze za ovogodišnji rast svjetskog gospodarstva, ustrajući na procjeni od 4,3 posto iako deficit američke platne bilance i dalje snažno pritišće svjetsko gospodarstvo, izjavio je u četvrtak izvršni direktor MMF-a Rodrigo Rato.

Ubrzani rast cijena nafte nije nastavljen ali deficit američke platne bilance nije korigiran, konstatirao je Rato, dodajući da Europska središnja banka (ECB) ne bi trebala isključiti mogućnost smanjenja kamatnih stopa u slučaju slabljenja gospodarskog rasta.

"Ne vidimo podatke koji bi naznačivali slabljenje ili ubrzavanje gospodarskog rasta. Očekujemo da će stopa rasta ostati na razini od oko 4,3 posto, iznad četiri posto", kazao je Rato novinarima tijekom posjeta zapadnoj Africi.

Rast američkog gospodarstva dosegnuo je svoj potencijal od 3,5 do 3,6 posto i u skladu je s prognozama koje je MMF objavio na sastanku u travnju, kazao je izvršni direktor te međunarodne organizacije.

"Cijene nafte otprilike su na onoj razini koju smo prognozirali ali njihov rast nije ubrzan a nije porasla ni inflacija", naglasio je, zaključujući da je "monetarna politika bila prilično učinkovita".

Oštar rast cijena nafte u protekloj godini potaknuo je bojazni od oštrog rasta inflacije i usporavanja gospodarskog rasta u svijetu. No, Rato je kazao da se cijene nafte od oko 50 dolara po barelu više ne čine tako visokima iako deficit američke platne bilance nije korigiran.

"Cijene nafte nalaze se u rasponu koji se više ne čini tako visokim iako iznosi 50 dolara po barelu. Evolucija deficita sjevernoameričke platne bilance još nije korigirana i predstavlja rizik koji još uvijek pritišće svjetsko gospodarstvo i rast", kazao je izvršni direktor MMF-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙