FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mol će benzinu dodavati obnovljiv etanol

BUDIMPEŠTA, 31. svibnja 2005. (Hina/MTI) - Mađarska naftna kompanijaMol priopćila je da će od druge polovine godine započeti svom gorivudodavati obnovljivi etanol.
BUDIMPEŠTA, 31. svibnja 2005. (Hina/MTI) - Mađarska naftna kompanija Mol priopćila je da će od druge polovine godine započeti svom gorivu dodavati obnovljivi etanol.

Benzin će tako sadržavati dva posto obnovljivog etanola, koji će zamijeniti metilni alkohol.

Obnovljivi etanol, koji će također povećati razinu oktana, proizvodit će se u Molovoj rafineriji u Szazhalombatta, izvan Budimpešte, koja je preinačena za njegovu proizvodnju.

Rafinerija u Bratislavi prebacit će se na proizvodnju etanol krajem godine. Proizvodnju etanola Mol će povećati otvaranjem novog postrojenja 2007. u mađarskom Tiszaujvaros.

Rekonstrukcija postrojenja Szazhalombatta povećat će Molovu proizvodnju etanola na 55.000 tona, dok će rafinerija u Bratislavi proizvoditi dodatnih 50.000 tona, a treće postrojenje 62.000 tona. Tri projekta vrijedna su 10 milijardi mađarskih forinti (39,4 milijuna eura).

Unatoč promjenama, benzin koji sadržava etanol neće biti skuplji od sadašnjeg, jer je mađarska država ponudila posebnu poreznu olakšicu za obnovljive izvore energije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙