FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jukos i Mol prekinuli zajedničko ulaganje

BUDIMPEŠTA, 2. svibnja 2005. (Hina/MTI) - Ruski naftni gigant Jukosprekinuo je zajedničko ulaganje ZMB s mađarskom naftnom kompanijom Molna iskorištavanju naftnog polja Zapadno-Malobalykskoe u Sibiru.
BUDIMPEŠTA, 2. svibnja 2005. (Hina/MTI) - Ruski naftni gigant Jukos prekinuo je zajedničko ulaganje ZMB s mađarskom naftnom kompanijom Mol na iskorištavanju naftnog polja Zapadno-Malobalykskoe u Sibiru.

Udjel Jukosa u ZMB-u u visini 50 posto kupili su Aleria Management, Clermon Systems, Bremon Solutions i SW Solutions s namjerom njegova potpunog prijenosa na RussNeft, objavio je Mol.

Ruska naftna kompanija RussNeft, za koju izvori unutar industrije tvrde da je u boljim odnosima s Kremljom nego Jukosa, objavila je da će kupiti Jukosov udjel.

Krajem siječnja 2005. Mol je izvijestio da je stavio na stranu 10 milijardi mađarskih forinti (40 milijuna eura) za pokrivanje nepodmirenih obveza prema Jukosu. Istodobno je mađarska kompanija objavila da će promijeniti kanale prodaje ZMB-a kako bi izbjegla kontakte s Jukosom.

RussNeft, kompanija u privatnom vlasništvu koja proizvodi godišnje 12 milijuna tona sirove nafte, natjecala se ranije za kupnju 25 posto udjela u hrvatskoj naftnoj kompaniji INA, no u konačnici je Mol pobijedio.

Krajem 2004. Mol je procijenio svoj udjel u rezervama naftnog polja Zapadno-Malobalykskoe na 4,1 milijuna tona, no u njegovom godišnjem izvještaju se navodi da će nakon istraživanja na polju njegove rezerve vjerojatno porasti na 10 milijuna. To naftno polje krajem godine proizvodilo je 55.000 barela nafte na dan, od kojih je polovica otišla Molu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙