FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena kauza za beatifikaciju Ivana Pavla II.

RIM, 30. svibnja 2005. (Hina) - Rimska biskupija službeno je uponedjeljak otvorila kauzu za beatifikaciju pape Ivana Pavla II. sazahtjevom katolicima da iznesu dokaze "za ili protiv" njegova "ugledasvetosti".
RIM, 30. svibnja 2005. (Hina) - Rimska biskupija službeno je u ponedjeljak otvorila kauzu za beatifikaciju pape Ivana Pavla II. sa zahtjevom katolicima da iznesu dokaze "za ili protiv" njegova "ugleda svetosti".

Predsjednik Talijanske biskupske konferencije i papin rimski vikar kardinal Camillo Ruini potpisao je ukaz, koji će biti objavljen i u Krakowu gdje je Karol Wojtyla proveo veliki dio života do 1978. godine kada je izabran za Papu, pod naslovom "Kauza za beatifikaciju i kanonizaciju Ivana Pavla II., znanog i kao Karol Wojtyla, vrhovnog svećenika".

Tim ukazom se pozivaju vjernici da iznesu informacije iz kojih bi se mogle izvući konkretni elementi u prilog ili protiv "svetosti Wojtyle". Vjernici mogu uputiti pisma, zapise, dnevnike i rukopise.

Ukaz se mogao objaviti zato što je papa Benedikt XVI. 18. svibnja ove godine, na dan u kojem bi Ivan Pavao II. bio navršio 85. rođendan, najavio mogućnost početka kauze bez potrebnog čekanja pet godina poslije smrti da bi se pokrenuo postupak beatifikacije.

Proglašenjem da je Ivan Pavao II. živio u svetosti, Benedikt XVI. je ubrzao početak kauze i mogao bi biti proglašen blaženikom za nekoliko godina. Sada počinje sakupljanje materijala za njegov beatifikaciju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙