FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik Sabora primio španjolskog ministra vanjskih poslova

ZAGREB, 19. svibnja 2005. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog saboraVladimir Šeks primio je u četvrtak španjolskog ministra vanjskihposlova Miguela Angela Moratinosa u sklopu njegovog službenog posjetaRepublici Hrvatskoj, priopćeno je iz Ureda predsjednika Sabora.
ZAGREB, 19. svibnja 2005. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio je u četvrtak španjolskog ministra vanjskih poslova Miguela Angela Moratinosa u sklopu njegovog službenog posjeta Republici Hrvatskoj, priopćeno je iz Ureda predsjednika Sabora.

Šeks je u razgovoru sa španjolskim ministrom vanjskih poslova istaknuo da je priključenje Hrvatske Europskoj uniji temeljni cilj hrvatske vanjske politike, te ga je izvijestio o svim aktivnostima koje državna tijela, posebice Hrvatski sabor kao zakonodavno tijelo, čine u ostvarenju tog cilja, nastavlja se u priopćenju.

Izrazivši punu privrženost Hrvatske suradnji s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) predsjednik Sabora je rekao da je odgoda predpristupnih pregovora u Hrvatskoj primljena s osjećajem nepravde, te ukazao na to da bi usporavanje procesa priključivanja Hrvatske EU moglo imati negativan učinak na opće demokratsko-reformske procese cijeloj jugoistočnoj Europi.

Moratinos je, prema priopćenju, izrazio razumijevanje za reakcije u hrvatskoj javnosti nakon odgode pregovora s EU-om, rekavši da je i Španjolska, čiji je proces pridruživanja Uniji trajao 10 godina, doživljavala slična razočaranja i frustracije.

Hrvatska ima španjolsku potporu za ulazak u EU, kazao je španjolski ministar, te ukazao na nužnost jedinstva svih političkih stranaka kao i potrebu usredotočenosti na glavni cilj, a to je trenutno što brže otvaranje pregovora.

Predsjednik Sabora je iskoristio prigodu da uputi poziv predsjedniku Zastupničkog doma španjolskog parlamenta Manuelu Marinu Gonzalesu da posjeti Hrvatsku u cilju produbljivanja ukupnih, inače dobrih političkih i gospodarskih odnosa između dvije zemlje, stoji na kraju priopćenja.

Ministar Miguel Angel Moratinos, koji boravi u dvodnevnom posjetu Hrvatskoj, u četvrtak je u Zagrebu razgovarao i s ministricom vanjskih poslova i europskih integracija Kolindom Grabar Kitarović, predsjednikom Stjepanom Mesićem i premijerom Ivom Sanaderom.

Kasnije poslijepodne posjetit će grad Trogir gdje će mu gradonačelnik Vedran Rožić uručiti Povelju počasnog građanina grada Trogira.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙