FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svečanost portugalskoga jezika i književnosti u Zagrebu

ZAGREB,15. svibnja 2005.(Hina) - Zagrebački izdavač Školska knjigapredstavit će sutra malu biblioteku knjiga - Hrvatsko-portugalski iPortugalsko-hrvatski rječnik, Osnove gramatike portugalskoga jezika tePovijest portugalske književnosti, kojih je autor zagrebačkisveučilišni profesor Nikica Talan.
ZAGREB,15. svibnja 2005.(Hina) - Zagrebački izdavač Školska knjiga predstavit će sutra malu biblioteku knjiga - Hrvatsko-portugalski i Portugalsko-hrvatski rječnik, Osnove gramatike portugalskoga jezika te Povijest portugalske književnosti, kojih je autor zagrebački sveučilišni profesor Nikica Talan.

Urednica u Školskoj knjizi Jadranka Hađur izjavila je kako je bila nakana izdavača obogatiti hrvatsku kulturu rječnicima portugalskoga jezika, gramatikom i pregledom povijesti portugalske književnosti jer je posljednjih godina u Hrvatskoj sve veće zanimanje za učenje portugalskoga jezika te zbog toga što se sljedeće školske godine na zagrebačkom Filozofskom fakultetu kani pokrenuti sveučilišni studij portugalskoga jezika po bolonjskim načelima.

Portugalskim jezikom danas govori na tri odnosno četiri kontinenta oko 200 milijuna izvornih govornika. Uz matični Portugal, taj se jezik kao službeni rabi u Brazilu, Angoli, Mozambiku, Gvineji Bisau i t.d.

Rječnici, pregled portugalske gramatike i povijesti književnosti, koje je Školska knjiga objavila lani, predstavit će se sada, jer je Nikica Talan, autor knjiga prošle godine bio na studijskom putovanju u Portugalu.

Nikica Talan, redoviti profesor Filozofskoga fakulteta u Zagrebu diplomirao je filozofiju, komparativnu književnost, portugalski i francuski jezik i književnost te muzikologiju, a doktorirao je na temama iz portugalske književnosti.

Po riječima Jadranke Hađur dva rječnika - Portugalsko-hrvatski i Hrvatsko-portugalski prvi su profesionalno napravljeni rječnici portugalskoga jezika, koji imaju više od 60 tisuća, odnosno 50 tisuća leksikografskih jedinica (natuknica, frazema i izraza).

Za mjesec dana Školska knjiga objavit će spomenute rječnike i na nosaču zvuka, koji će sadržavati i pravilan izgovor riječi, što će olakšati učenje portugalskoga jezika.

Na predstavljanju će, uz autora, govoriti akademik Mirko Tomasović, jedan od ponajboljih naših poznavatelja portugalskoga jezika i književnosti, autor Portugalske književnosti, jedne od sastavnica višesveščane Povijesti svjetske književnosti, zatim akademik August Kovačec i dr. Dražen Varga te predsjednik Uprave Školske knjige Ante Žužul.

Skup će, kako je najavljeno, pozdravit portugalski veleposlanik u Hrvatskoj Luis Barreiros.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙