FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MVPEI: Osoba uhićena u Italiji nije Ante Gotovina

ZAGREB, 29. svibnja 2005. (Hina) - Ministarstvo vanjskih poslova ieuropskih integracija (MVPEI) primilo je u nedjelju diplomatskim putempojašnjenja nadležnih talijanskih institucija u povodu informacijavezanih uz akciju talijanske policije u okolici sicilijanskog mjestaCastello di Cisterna, u kojima se službeno potvrđuje da osoba uhićenau toj akciji nije odbjegli general Ante Gotovina.
ZAGREB, 29. svibnja 2005. (Hina) - Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) primilo je u nedjelju diplomatskim putem pojašnjenja nadležnih talijanskih institucija u povodu informacija vezanih uz akciju talijanske policije u okolici sicilijanskog mjesta Castello di Cisterna, u kojima se službeno potvrđuje da osoba uhićena u toj akciji nije odbjegli general Ante Gotovina.

Slovenska komercijalna televizijska postaja POP-TV u petak navečer je iz nepotvrđenih izvora javila kako je general Ante Gotovina uhićen u akciji specijalnih postrojbi koje djeluju u okviru talijanske policije u južnoj Italiji blizu mjesta Castello di Cisterna.

Talijanske vlasti još su u petak navečer obavijestile Tužiteljstvo Haškog suda da osoba koja je uhićena s lažnom putovnicom u mjestu Castello di Cisterna nije haški bjegunac Ante Gotovina, a istovjetna službena informacija dostavljena je hrvatskom veleposlanstvu u Rimu u subotu, što je u nedjelju potvrđeno i priopćenjem Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija RH.

U priopćenju MVPEI-a naglašava se da su obzirom na važnost slučaja nadležne hrvatske institucije odmah po objavi te informacije izvijestile i Interpol i Tužiteljstvo Međunarodnog kaznenog tribunala u Haagu, zahtijevajući da i Međunarodni kazneni tribunal poduzme odgovarajuće akcije radi provjere i točnog utvrđivanja činjenica. Isto je također odmah zatraženo i od talijanskih vlasti.

U priopćenju se također ističe da su i inače u rješavanju slučaja Gotovina nadležne hrvatske institucije u neposrednom kontaktu s europskim partnerima, policijom i institucijama susjednih zemalja kao i s Tužiteljstvom Međunarodnog kaznenog tribunala radi provjere navoda o mogućim drugim mjestima pojavljivanja odbjeglog generala u posljednje vrijeme.

U skladu s međunarodnim pravom i obvezama spram Međunarodnog kaznenog tribunala u Haagu, Republika Hrvatska i u ovom slučaju želi potvrditi svoju punu suradnju s Tribunalom, europskim institucijama i zemljama članicama Europske unije smatrajući da je u općem interesu potpuno razjasniti sve okolnosti u svezi bijega i prebivanja generala Gotovine, zaključuje se u priopćenju MVPEI-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙