FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuska: Velik izlazak glasača na referendum o Ustavu EU

PARIZ, 29. svibnja 2005. (Hina) - Više od 25 posto ( 25,8% ) upisanihfrancuskih birača izašlo je u nedjelju do 12 sati na referendum oeuropskom Ustavu, objavilo je francusko ministarstvo unutarnjihposlova.
PARIZ, 29. svibnja 2005. (Hina) - Više od 25 posto ( 25,8% ) upisanih francuskih birača izašlo je u nedjelju do 12 sati na referendum o europskom Ustavu, objavilo je francusko ministarstvo unutarnjih poslova.

U 8 sati otvoreno je 64.700 birališta koja se zatvaraju u 20 sati, osim Pariza i Lyona gdje ostaju otvorena sve do 22 sata. Gotovo 42 milijuna francuskih birača odgovara na referendumsko pitanje: "Odobravate li nacrt zakona kojim se omogućuje ratifikacija ugovora o europskome ustavu?". Prve procjene rezultata bit će objavljene u nedjelju u 22 sata, nakon zatvaranja birališta u Parizu i Lyonu.

Na temelju odvijanja referenduma u francuskim prekomorskim teritorijima i departmanima, gdje su birališta otvorena u subotu, očekuje se velik odaziv. Naime, na nekim od tih teritorija izašlo je i do četiri puta više birača nego na referendum o Maastrichtskom sporazumu 1992. godine.

Ovo je ukupno deseti referendum u povijesti Pete republike (koju je general Charles de Gaulle utemeljio 1958. godine) i treći na europske teme, nakon onog 1972. godine o ulasku Velike Britanije, Irske i Danske u EEZ, i referenduma 1992. godine o Ugovoru iz Maastrichta.

Prema posljednjoj anketi javnoga mišljenja broj protivnika usvajanja euro-ustava je u porastu i u samom finišu kampanje dostigao je 55 posto, svoju dosad najvišu razinu, pa sve procjene govore da će većina Francuza odbaciti euro-ustav.

Prvi rezultati na temelju izlaznih anketa očekuju se oko 22 sata, a između 23 i 24 sata očekuje se prva službena procjena rezultata ministra unutarnjih poslova Dominiquea de Villepina.

Konačne rezultate objavit će Ustavno vijeće, najvjerojatnije u četvrtak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙