FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U francuskim prekomorskim posjedima počelo glasanje o ustavu

PARIZ, 28. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Birači u francuskimprekomorskim posjedima počeli su u subotu glasati na referendumu oeuropskom ustavu.
PARIZ, 28. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Birači u francuskim prekomorskim posjedima počeli su u subotu glasati na referendumu o europskom ustavu.

Birališta su u subotu otvorena u Francuskoj Gvajani, na karipskim otocima Guadeluope i Martiniqueu, te na otocima Saint-Pierre i Miqelon ispred istočne kanadske obale. Ukupno u francuskim prekomorskim posjedima ima oko 1.4 milijuna registriranih birača.

Birači u samoj Francuskoj na birališta će izaći u nedjelju. Gotovo 42 milijuna francuskih birača pozvano je da u nedjelju 29. svibnja odgovore na referendumsko pitanje: "Odobravate li nacrt zakona kojim se omogućuje ratifikacija ugovora o europskome ustavu?". Biračka će mjesta biti otvorena od 8 do 20 sati, s iznimkom Pariza i Lyona gdje će birači moći glasati do 22 sata.

Službena kampanja otvorena je 16. svibnja, a završila je u ponoć, kada je na snagu stupila zabrana objavljivanja bilo kakve izborne poruke ili rezultata ispitivanja javnoga mnijenja

Prema posljednjoj anketi javnoga mišljenja, koju je za list Figaro proveo institut Ipsos, broj protivnika usvajanja euro-ustava je u porastu i u samom finišu kampanje dostigao je 55 posto, svoju dosad najvišu razinu, pa sve procjene govore da će, ako ne dođe do izrazito visoke stope apstinencije, većina Francuza odbaciti u nedjelju euro-ustav.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙