FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šef danske diplomacije na Kosovu

PRIŠTINA,19.svibnja 2005.(Hina) - Danski ministar vanjskih poslova PerStig Moller izrazio je u četvrtak u Prištini spremnost svoje zemlje dapomogne Kosovu u svim procesima kroz koje prolazi.
PRIŠTINA,19.svibnja 2005.(Hina) - Danski ministar vanjskih poslova Per Stig Moller izrazio je u četvrtak u Prištini spremnost svoje zemlje da pomogne Kosovu u svim procesima kroz koje prolazi.

Nakon razgovora s kosovskim predsjednikom Ibrahimom Rugovom, Moller, čija zemlja ovog mjeseca predsjedava Vijećem sigurnosti UN-a, rekao je kako je cilj njegova posjeta prikupiti što više informacija o trenutnom stanju na Kosovu.

Šef danske diplomacije izrazio je zadovoljstvo do sada postignutim u procesu ispunjavanja standarda međunarodne zajednice na Kosovu, osobito na području zaštite i sigurnosti manjina. Također je istaknuo potrebu da se poduzmu sve pripreme kako bi ujesen počeli razgovori o konačnom statusu Kosova.

Kosovski predsjednik Ibrahim Rugova odao je priznanje Danskoj na vojnoj i civilnoj pomoći Kosovu. Rugova je kazao da su kosovske institucije na pravom putu da ispune međunarodne obveze te je izrazio nadu u pozitivnu političku ocjenu ovog procesa.

Kosovski predsjednik komentirao je na upit novinara govor podtajnika za političke poslove u State Deparmentu, Nicholasa Burnsa o Kosovu, pred Odborom za međunarodne odnose Zastupničkog doma Kongresa, ocijenivši ga pozitivnim te je istaknuo kako je prijeko potrebno što prije prići rješavanju pitanja Kosova u što kraćem roku. Američki diplomat najavio je, u svom govoru u srijedu, kako SAD, Europa i UN pokreću ovoga ljeta plan za rješavanje konačnog statusa Kosova, koji bi trebao uslijediti nakon ocjene o spremnosti Kosova za međunarodne pregovore. Prema njegovim riječima, SAD i Kontaktna skupina ne zagovaraju neki određeni rezultat pregovora o statusu, ali su utvrdili načela za rješavanje konačnog statusa Kosova.

Šef danske diplomacije razgovarao je i s kosovskim premijerom Barjamom Kosumijem, a do posjeta Prištini došlo je nakon jučerašnjeg posjeta Beogradu. Moller će u petak posjetiti i Podgoricu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙