FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Održana 13. Hrvatska revija jednominutnih filmova

POŽEGA, 28. svibnja 2005. (Hina) - Hrvatska revija jednominutnihfilmova, 13. po redu, održana je u petak navečer u Požegi uorganizaciji Hrvatskog filmskog saveza i požeške udruge GFR "Filmvideo", a za koju je prijavljeno 236 filmskih i video ostvarenja iz 30zemalja.
POŽEGA, 28. svibnja 2005. (Hina) - Hrvatska revija jednominutnih filmova, 13. po redu, održana je u petak navečer u Požegi u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i požeške udruge GFR "Film video", a za koju je prijavljeno 236 filmskih i video ostvarenja iz 30 zemalja.

U službenoj je konkurenciji prikazano 60 filmova od kojih je prvu nagradu prema ocjeni stručnog međunarodnog žirija (Vaclav Šimek, Adis Bakrač, Krsto Papić, Zoran Tadić i Željko Kipke) osvojio film "Cafe" Soetkina Verstegena iz Belgije. Drugu je nagradu osvojio film "Two" autora Chavadara Cherneva iz Bugarske, a treću Alessio Zerial iz Italije s filmom "The exihibition".

Nagradu publike osvojio je film "Drop the Silence" autora Hrvoja Brlečića iz zagreba. Nagradu UNICA-e, pod čijim je pokroviteljstvom održana ovogodišnja revija jednominutnog filma, dobio je autor Zoran Krezić iz BiH za film "Umrem li ostavite prozor otvoren".

Zajedničkom ocjenom međunarodnog stručnog žirija, publike i članova organizacijskog odbora festivala, najboljim hrvatskim filmom proglašen je film "Drop the Silence" autora Hrvoja Brlečića, dok je najboljim stranim filmom proglašen "I just knew" autora Phila Martina iz Velike Britanije.

Ocjenjujući prikazane filmove u službenoj konkurenciji vrlo dobrima, a sam festival izuzetno kreativnim Krsto Papić, koji je u ime žirija uručio nagrade nagrađenima, istaknuo je kako je osobno zadivljen kreativnošću pojedinih autora koji su unutar jedne minute uspjeli realizirati svoju ideju, ispričati kompleksnu priču i završiti film.

"Iako se u jednominutnoj formi nisam okušao, mislim da je ona više zahtjevna od ostalih formi i da treba više invencije i kreativnosti da bi se ispričala jedna kompleksna priča u jednoj minuti", rekao je Papić.

Od 60 prikazanih filmova u službenoj konkurenciji 26 je bilo igranih, 13 eksperimentalnih i 13 animiranih i šest dokumentarnih.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙