FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Simone Veil dobila nagradu Princ Asturias za međunarodnu suradnju

ZAGREB, 26. svibnja 2005. (Hina) - Simone Veil, francuska sutkinja ipredsjednica prvog Europskog parlamenta, dobila je španjolsku nagraduPrinc Asturias za međunarodnu suradnju za 2005. godinu, objavljeno jeu četvrtak u Oviedu, u kojem se nagrada dodjeljuje.
ZAGREB, 26. svibnja 2005. (Hina) - Simone Veil, francuska sutkinja i predsjednica prvog Europskog parlamenta, dobila je španjolsku nagradu Princ Asturias za međunarodnu suradnju za 2005. godinu, objavljeno je u četvrtak u Oviedu, u kojem se nagrada dodjeljuje.

U objašnjenju nagrade se kaže kako Simone Veil slovi za jednu od najutjecajnijih osoba u Francuskoj i Europi, koja je preživjela koncentracijski logor u Auschwitzu i posvetila život borbi protiv nesnošljivosti.

U bogatoj biografiji Veil ističu se trenuci kad je sa 17 godina zajedno s majkom i sestrom 1944. iz rodne Nice deportirana u Auschwitz, iz kojeg je oslobođena godinu poslije. U Parizu je diplomirala pravo i magistrirala političke znanosti, da bi 1957., u dobi od 30 godina, postala sutkinjom, nakon čega je obnašala više dužnosti u francuskom pravosuđu.

S 47 godina postala je prva žena na ministarskom položaju u Francuskoj, nakon što ju je Valery Giscard d'Estaing 1974. postavio za ministricu zdravstva i socijalne sigurnosti.

Na prvim izravnim izborima za Europski parlament 1979. predvodila je listu Unije za francusku demokraciju, te je imenovana predsjednicom prvog Europskog parlamenta čiji je sastav dobiven izravnim izborima.

Nakon 1982. obnašala je više dužnosti u EP-u, da bi 1993., nakon parlamentarne pobjede Edouarda Balladura, postala francuskom državnom tajnicom za socijalna pitanja, zdravstvo i urbanizam.

Od 2001. Simone Veil obnaša dužnost te godine ustanovljene Fondacije za sjećanje na Shoah (Holokaust). Nositeljica je francuskog Nacionalnog ordena za zasluge i članica Reda Britanskog carstva, dobitnica brojnih međunarodnih nagrada te vlasnica počasnih doktorata 14 svjetskih sveučilišta, među kojima američkih Princetona i Yalea i britanskog Cambridgea.

Nagrada Princ Asturias dodjeljuje se od 1981. za "znanstveni, tehnički, kulturni, društveni i humanistički rad pojedinaca, skupina i institucija diljem svijeta" u osam kategorija, a laureatima pripada i novčana nagrada od 50 tisuća eura. Nagrada za međunarodnu suradnju dodjeljuje se "pojedincu, skupini ili instituciji čiji je rad na egzemplaran i značajan način pridonio međusobnom razumijevanju, napretku i bratstvu među narodima".

Ove je godine za tu nagradu bilo 17 nominacija iz 14 država svijeta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙