FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: Savjetovanje o konkurentnosti gospodarstva

LJUBLJANA, 25. svibnja 2005. (Hina) - Slovenski predsjednik JanezDrnovšek i premijer Janez Janša u utorak su otvorili savjetovanje oborbi za veću konkurentnost slovenskog gospodarstva i reformama kojeje u tu svrhu potrebno provesti.
LJUBLJANA, 25. svibnja 2005. (Hina) - Slovenski predsjednik Janez Drnovšek i premijer Janez Janša u utorak su otvorili savjetovanje o borbi za veću konkurentnost slovenskog gospodarstva i reformama koje je u tu svrhu potrebno provesti.

"Dilema liberalizacija ili socijalna država je lažna", rekao je Drnovšek, zalažući se za osmišljavanje novog razvojnog koncepta kojim bi se izbjegla stagnacija. Drnovšek je upozorio da bez jake ekonomije država ne može pružati dosadašnje socijalne pogodnosti.

Janša je istaknuo da su prihvaćanje europske valute euro i uvođenje šengenske kontrole granice vodeći ciljevi njegove vlade u sljedećem razdoblju.

Da će politički konsensus oko toga kako ostvariti novi rast i stvaranje poduzetničkog okoliša biti teško postići pokazao je nastup bivšeg premijera Antona Ropa. On je proračun koji je u parlament poslala Janšina vlada ocijenio velikim promašajem i propuštenom prilikom za razvoj, dodajući da to pokazuje kako je nova vlada u stvarnosti daleko od strategije razvitka koji želi ostvariti.

Predsjednik Janšina strateškog vijeća ekonomist Mičo Mrkaič rekao je da ga se u Sloveniji često napada zbog ideja kojima strateško vijeće želi potaknuti promjene, a razlog je, kako je istaknuo, jer su mnogi zadovoljni svojim sadašnjim životnim standardom, pa promjene i ne žele.

Glavna do sada iznesena ideja Janšinog strateškog vijeća je linearno oporezivanje prihoda stopom od 20 posto za sve građane i poduzeća, te povećanje stope PDV-a sa sadašnjih 19 na 20 posto i ukidanje sadašnje snižene stope PDV-a od 8,5 posto na hranu. Vlada ideje o poreznoj reformi koja bi se uvela početkom 2007. opravdava sadašnjom velikom uravnilovkom primanja koja destimulira poduzetnike i ljude koji raspolažu znanjem i sposobnostima da naprave promjene, dok se sindikati boje naglog društvenog raslojavanja i povećanja broja siromašnih.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙