FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rupel o godišnjici uključenja Slovenije u EU i perspektivi Hrvatske

LJUBLJANA,30. travnja 2005.(Hina) - Slovenski ministar vanjskihposlova Dimitrij Rupel ocijenio je u subotu u razgovoru za TVSlovenija da prva godišnjica slovenskog članstva u Europskoj uniji imapozitivnu bilancu i dodao kako očekuje da će Hrvatska uskoro započetirazgovore o punopravnom članstvu.
LJUBLJANA,30. travnja 2005.(Hina) - Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel ocijenio je u subotu u razgovoru za TV Slovenija da prva godišnjica slovenskog članstva u Europskoj uniji ima pozitivnu bilancu i dodao kako očekuje da će Hrvatska uskoro započeti razgovore o punopravnom članstvu.

"Naša pozicija u pogledu Hrvatske ostaje nepromijenjena. Ulazak Hrvatske i drugih zemalja jugoistočne Europe u Europsku uniju u našem je strateškom interesu", rekao je Rupel. Dodao je da Slovenija želi uvjeriti Europu u korisnost sporazuma o malograničnom prometu i suradnji s Hrvatskom (SOPS) koji omogućava "mekšanje" međusobne granice koja bi kroz dvije godine trebala dobiti šengenski tip kontrole vanjske granice Europske unije.

Slovenija je s još 9 država uključena u EU 1. svibnja prošle godine, u najvećem valu proširenja. Suprotno mišljenjima koja pokazuju neka istraživanja javnosti o razočaranju prvom godinom članstva, Rupel je naglasio da je povećan identitet Slovenije, a povećali su se turistički tokovi i strane investicije. Osim toga, istaknuo je, slovensku vanjsku politiku čekaju mnogi zadaci, npr. uvođenje eura, što zahtijeva racionalno ravnanje prema javnim financijama i disciplinu, a Slovenija se priprema i na predsjedavanje Europskoj uniji u prvoj polovici 2008. godine.

Na pitanje o referendumu o europskom ustavu koji će uskoro biti u Francuskoj, Rupel je rekao da Francuzima treba "držati palčeve" da referendum uspije jer bi u suprotnom Europsku uniju zadesila kriza o kojoj je bolje "ne razmišljati". U slučaju da referendum ne bi uspio nema naime rezervnog scenarija niti novih pregovora o ustavu, rekao je Rupel.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙