FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Austrija: Zastupnici se ne žele ispričati zbog spornih izjava

BEČ, , 25. svibnja 2005. (Hina) - Predsjednik Saveznog vijećaaustrijskoga parlamenta Georg Pehm kritizirao je u srijedu nedavneizjave dvojice zastupnika toga doma koje su naišle na oštru osudu uaustrijskoj javnosti, zatraživši od njih ispriku, što dvojicazastupnika nisu prihvatili.
BEČ, , 25. svibnja 2005. (Hina) - Predsjednik Saveznog vijeća austrijskoga parlamenta Georg Pehm kritizirao je u srijedu nedavne izjave dvojice zastupnika toga doma koje su naišle na oštru osudu u austrijskoj javnosti, zatraživši od njih ispriku, što dvojica zastupnika nisu prihvatili.

"Te su izjave neprihvatljive i štete ugledu Saveznog vijeća", rekao je Pehm zatraživši od zastupnika da se ispričaju.

John Gudenus (bivši član Slobodarske stranke) nedavno je relativizirao postojanje nacističkih plinskih komora, rekavši da bi to trebalo preispitati. Drugi zastupnik, Siegfried Kampl (Pokret za budućnost Austrije), kazao je da su dezertere Wermachta ubijali njihovi drugovi, nazvavši ih ubojicama (Kameraden Moerder).

Nakon što je predsjednik Saveznog vijeća zatražio ispriku zbog tih, po njegovim riječima, "neprihvatljivih izjava", dvojica zastupnika nisu se htjeli ispričati. Kampl je čak rekao novinarima da se nema za što ispričati te da jedino nije trebao upotrijebiti riječ "ubojice" (Moerder).

Bečki pokrajinski parlament krajem travnja zatražio je posebnom rezolucijom da obojica zastupnika Saveznog vijeća podnesu ostavku, što do danas nisu učinili.

Izjave dvojice zastupnika izazvale su reakcije svih važnijih političkih stranačkih čelnika i državnih dužnosnika te su naišle na oštru osudu u austrijskoj javnosti. Čelnik Pokreta za budućnost Austrije Joerg Haider rekao je u utorak da se prošlost mora zaboraviti i da se treba okrenuti budućnosti i radu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙