FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski tisak: Kaznena prijava Ribičiču "grom iz vedra neba"

LJUBLJANA, 25. svibnja 2005. (Hina) - Kaznena prijava protiv bivšegvisokog dužnosnika u nekadašnjoj SFRJ Mitje Ribičiča za genocid, kojuje u utorak navečer objelodanila slovenska televizija, po ocjenamaslovenskog tiska u srijedu došla je kao "grom iz vedra neba", jer jeod zločina proteklo šezdeset godina, a neki dosadašnji slučajeviistraga o poratnim masovnim ubojstvima na tlu današnje Slovenije iztog vremena završavali su bez rezultata.
LJUBLJANA, 25. svibnja 2005. (Hina) - Kaznena prijava protiv bivšeg visokog dužnosnika u nekadašnjoj SFRJ Mitje Ribičiča za genocid, koju je u utorak navečer objelodanila slovenska televizija, po ocjenama slovenskog tiska u srijedu došla je kao "grom iz vedra neba", jer je od zločina proteklo šezdeset godina, a neki dosadašnji slučajevi istraga o poratnim masovnim ubojstvima na tlu današnje Slovenije iz tog vremena završavali su bez rezultata.

Kako navodi ljubljansko "Delo", 86-godišnjem Ribičiču, koji je tijekom političke karijere zauzimao niz visokih partijskih i državnih dužnosti, a među ostalim jedno vrijeme bio premijer i član predsjedništva bivše SFRJ, u slučaju da bude optužen i osuđen, prijetila bi kazna od 10 do 30 godina zatvora, koja je predviđena slovenskim zakonikom za kazneno djelo genocida. Riječ je o prvoj, s kriminalističke strane, završenoj istrazi o masovnim pogubljenjima nakon drugog svjetskog rata, jer je po prvi put otkriven dokument koji povezuje izvršitelja sa žrtvama. U dosadašnjim slučajevima istrage nisu se mogle dobiti

vjerodostojne izjave svjedoka niti pismeni tragovi tko je zločine naredio. Tim pitanjima bavila se i posebna parlamentarna komisija slovenskog parlamenta prije 10-tak godina, koja je tada ispitala i Mitju Ribičiča,

nekadašnjeg drugog čovjeka slovenske Ozne neposredno nakon rata. On je tada zanijekao da je sudjelovao u poratnim masovnim ubojstvima ili znao za njih, ali je dopustio da je o njima bio obaviješten tadašnji načelnik slovenske Ozne Ivan Maček Matija.

Kriminalist Pavle Jamnik koji vodi skupinu koja se bavi istraživanjem poratnih zločina u Sloveniji izjavio je da u Ribičičevu slučaju tužiteljstvu predlažu saslušanje nekih svjedoka. Tužiteljstvo do sada nije davalo izjave, a Ribičić je za srijedu, kako je prenio Slovenski radio, najavio izjavu za javnost.

Jamnik, čija se skupina kriminalista od 2001. godine bavi istraživanjem poratnih zločina, našla je prije dva mjeseca u arhivu Slovenije dokaz koji povezuje Ribičiča i usmrćenje bez sudske presude 234 ljudi koji su se nalazili zatvorima u svibnju i lipnju 1945. godine. Riječ je o knjizi zatvorenika-civila pod kontrolom slovenske Ozne, a Ribičič je u to vrijeme bio pomoćnik Ozninog načelnika za Sloveniju Mačeka.

Kako piše mariborski list "Večer", dosadašnje istrage o poratnim zločinima završavale su neuspješno i zato jer nisu vođene "od vrha prema dolje", što se sada "očito promijenilo", a kaznena prijava po prvi put sadrži imena.

Jamnik je izjavio da nađeni dokaz potvrđuje izjave koje je protiv Ribičiča već iznosio Albert Erne Svetina. Riječ je o nekadašnjem pripadniku slovenske Ozne koji je 1948. godine emigrirao u Mađarsku, a protiv Ribičiča je svjedočio 1994. godine pred parlamentarnom komisijom koja se tada bavila slučajevima masovnih smaknuća u Sloveniji neposredno nakon II svjetskog rata. Svetina je ove godine o tome objavio i knjigu pod naslovom "Od oslobodilačke borbe do banditizma".

Komisije za istragu o poratnim masovnim ubojstvima koje su djelovale na općinskim razinama u 90-im godinama evidentirale su u Sloveniji oko 400 mjesta masovnih ubojstava, a o broju žrtava postoje različite procjene.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙