FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sarajevo: Stručnjaci ICMP-ja pomažu identifikaciju nestalih na Tajlandu

SARAJEVO,24. svibnja(Hina) - Međunarodno povjerenstvo za nestale osobe(ICMP) čije je sjedište u Sarajevu uputit će dio svog osoblja u Pukhetna Tajlandu kako bi pomogli proces identifikacije osoba nastradalih urazornom tsunamiju u prosincu 2004. godine, priopćeno je u utorak izove organizacije.
SARAJEVO,24. svibnja(Hina) - Međunarodno povjerenstvo za nestale osobe (ICMP) čije je sjedište u Sarajevu uputit će dio svog osoblja u Pukhet na Tajlandu kako bi pomogli proces identifikacije osoba nastradalih u razornom tsunamiju u prosincu 2004. godine, priopćeno je u utorak iz ove organizacije.

U priopćenju se ističe kako je s vlastima Tajlanda tijekom dana postignut precizni dogovor o načinu pružanja pomoći pri identifikaciji pronađenih posmrtnih ostataka.

Ta pomoć uključuje analizu uzoraka DNK profila iz kostiju koje su ranije dopremljene u laboratorij ICMP-ja u Sarajevu te njihovu usporedbu s profilima DNK osoba koje se smatraju nestalima u tsunamiju.

U Sarajevo je s Tajlanda dopremljeno 750 uzoraka kostiju.

Usporedba će biti obavljena uz pomoć specijaliziranog računalnog programa pod nazivom "Short Tandem Repeat" (STR) prvobitno razvijenog kako bi se ubrzao proces pronalaženja i identifikacije osoba nestalih tijekom rata na području bivše Jugoslavije.

STR omogućuje mjerenje učestalosti DNK nizova i najtočnija je poznata metoda identifikacije nestalih osoba.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙