FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICMP pomaže identifikaciju žrtava azijskog tsunamija

SARAJEVO,9. svibnja 2005.(Hina) - Međunarodno povjerenstvo za nestaleosobe (ICMP), nastalo s ciljem bržeg pronalaženja i identifikacijenestalih i ubijenih na prostoru bivše Jugoslavije, pomoći će priutvrđivanju identiteta žrtava tsunamija koji je 26. prosinca prošlegodine teško pogodio više azijskih zemalja.
SARAJEVO,9. svibnja 2005.(Hina) - Međunarodno povjerenstvo za nestale osobe (ICMP), nastalo s ciljem bržeg pronalaženja i identifikacije nestalih i ubijenih na prostoru bivše Jugoslavije, pomoći će pri utvrđivanju identiteta žrtava tsunamija koji je 26. prosinca prošle godine teško pogodio više azijskih zemalja.

Glasnogovornica ICMP-a, čije je sjedište u Sarajevu, Dune Porter izjavila je u ponedjeljak za Hinu da je ova organizacija dobila zahtjev policija Tajlanda, Njemačke te britanskog Scotland Yarda za pomoć u identificiranju nekih od žrtava razornog plimnog vala koji je odnio više od 200 tisuća života.

"Potkraj prošlog tjedna dopremljeni su nam uzorci kostiju 750 tijela", kazala je Porter.

Stručnjaci ICMP-a imaju zadaću izdvojiti uzorke DNA iz tih kostiju koji će onda biti uspoređeni s uzorcima dobivenim iz živih srodnika osoba koje se još vode nestalima tijekom tsunamija u jugoistočnim dijelovima Azije.

Izdvajanje uzoraka DNA bit će obavljeno u laboratorijima ICMP-a smještenim u Sarajevu i Tuzli a rezultati će biti proslijeđeni policijama zemalja koje tragaju za svojim nestalim državljanima.

U sjedištu ICMP-a pretpostavljaju da bi od njih mogla biti zatražena pomoć pri identificiranju do dvije tisuće žrtava tsunamija.

Porter je rekla da je ICMP zahtjev za pomoć pri identificiranju dobio na temelju višegodišnjeg iskustva što ga je ova organizacija stekla djelovanjem na prostoru bivše Jugoslavije.

Koristeći se metodom usporedbe DNA uzoraka, stručnjaci ICMP-a uspjeli su do danas sačiniti 7368 tzv. izvješća o podudarnosti.

To znači da su uzorci DNA uzeti iz pronađenih tijela 99,95 posto podudarni s uzorcima DNA dobivenim iz krvi živih srodnika.

Takva izvješća ICMP-a predstavljaju temelj za izvješća patologa o smrti čime se na najpouzdaniji poznati način okončava postupak potrage za osobama koje su godinama smatrane nestalima.

Glasnogovornica ICMP-a također je podsjetila da je pomoć ICMP-a tražena i nakon terorističkih napada na Svjetski trgovinski centar u New Yorku 11. rujna 2001. godine.

Glavna zadaća koju ICMP ima ostaje međutim vezana za prostor bivše Jugoslavije.

U bazama podataka ove organizacije pohranjeni su podaci o 25376 osoba koje se vode nestalima u Hrvatskoj, BiH te na Kosovu.

O sudbini njih 18 tisuća još uvijek se ništa ne zna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙