FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stručnjak za kloniranje pozvao žene da doniraju jajašca

LONDON, 24. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Žene koje su u tretmanuliječenja neplodnosti trebale bi imati mogućnost donirati zaistraživanja sva jajašca koja ne mogu iskoristiti, izjavio je vođaprvog europskog tima koji pokušava klonirati ljudski embrij MiodragStojković sa sveučilišta Newcastle u sjevernoj Engleskoj.
LONDON, 24. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Žene koje su u tretmanu liječenja neplodnosti trebale bi imati mogućnost donirati za istraživanja sva jajašca koja ne mogu iskoristiti, izjavio je vođa prvog europskog tima koji pokušava klonirati ljudski embrij Miodrag Stojković sa sveučilišta Newcastle u sjevernoj Engleskoj.

On je rekao kako je jedan od najvećih prepreka istraživanju matičnih stanica - koje bi moglo dovesti do lijeka za dijabetes, rak ili Parkinsonovu bolest - osiguranje svježih jajašaca.

"Obično koristimo odbačena jajašca, a njihov razvojni potencijal nije isti kao kod svježih jajašaca", rekao je Stojković, koji je radio i u Njemačkoj.

On je pozvao na korištenje sustava suglasnosti, kao kod davatelja organa, koji bi dopustio da se suvišna jajašca žena koje se liječe od neplodnosti koriste u istraživačke svrhe.

"Žene nekad stvore čak i tridesetak jajašaca, ali se postotak oplodnje ne mijenja ako koristite 10, 12 ili čak 20 jajašaca. Mi želimo dobiti suvišna jajašca prije nego što prođu tretman oplodnje", rekao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙