FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izbori: Reagiranja stranačkih čelnika

ZAGREB, 16. svibnja 2005. (Hina) - HDZ je pobjednik lokalnih izborarekao je premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader u nedjelju na večerpo objavi prvih rezultata izbora.
ZAGREB, 16. svibnja 2005. (Hina) - HDZ je pobjednik lokalnih izbora rekao je premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader u nedjelju na večer po objavi prvih rezultata izbora.

Dodao je da je na lokalnim izborima potvrđena politika stranke na državnoj razini. Sanader je novinarima u stranačkoj središnjici rekao da je HDZ popravio svoj rejting u nekim županijama, gradovima i općinama te istaknuo da je time ispunjen cilj.

U vezi s izbornim rezultatom u Zagrebu, Sanader je rekao da će se još vidjeti konačan rezultat kada se prebroje svi glasovi i kako će SDP formirati vlast.

Upitan o izbornom rezultatu u Osijeku, Sanader je rekao da je HDZ osujetio plan Branimira Glavaša koji je kako je rekao s HDZ-ovim brandom želio osnovati regionalnu stranku i osvojiti vlast u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji.

Kandidat za gradonačelnika koalicijske liste SDP-a Milan Bandić rekao je novinarima u nedjelju na večer da ima više od 25 vijećnika, što mu je dovoljno za samostalno formiranje vlasti u Zagrebu.

Da će SDP s koalicijskim partnerima u Zagrebu imati apsolutnu vlast uvjeren je i predsjednik stranke Ivica Račan. "Slabije stojimo sa županijama", dodao je.

Ipak je uvjeren da će rezultati lokalnih izbora pokazati SDP-ov rast na nacionalnoj razini.

"Vjerovali smo u građane Osijeka i Županije osječko-baranjske jer smo svjesni da svi skupa želimo nešto učiniti da se u Slavoniji i Baranji počne bolje i dostojanstvenije živjeti", izjavio je Branimir Glavaš čija je nezavisna lista prva u gradu i u županiji.

Predstoje dani "u kojima ćemo nastojati uspostaviti koaliciju s onima koji misle dobro i koji su spremni ući u ozbiljnu borbu za materijalnu i duhovnu obnovu ovoga kraja. Nama vlast nije cilj, već program za bolju, ravnopravnu Slavoniju", poručio je Glavaš.

Iz prvih informacija s birališta očito je da HDZ nije uspio postići rezultat na koji je računao, ocijenio je hrvatskih predsjednik Stjepan Mesić.

Mesić je, u izbornom stožeru SDP-a, koji je posjetio nešto prije ponoći kazao kako je na lokalnim izborima pobijedila europska, demokratska opcija i stranke koje su se čitavo vrijeme orijentirale na europske standarde, a ne samo na datum početka pregovora s EU.

Kao posebnost ovih izbora Mesić je istaknuo činjenicu da se stranke "međusobno nisu prozivale kao državne neprijatelje". Do izražaja su, kaže, ovaj put došle ne samo opće nacionalne, nego i lokalne teme, dodao je Mesić.

Predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić izjavio je da je zadovoljan uspjehom svoje stranke na lokalnim izborima, da je HDZ "poražen do nogu", te da do konca godine slijede prijevremeni parlamentarni izbori.

HSS ima ozbiljnog razloga za zadovoljstvo, rekao je Tomčić u stranačkoj središnjici. Rekao je i kako mu je, nakon što je čuo iskaze zadovoljstva izbornim rezultatima gotovo svih čelnika stranaka, teško reći tko je pobjednik lokalnih izbora.

Neću dati ostavku na mjesto predsjednice HNS-a, jer sam generalno zadovoljna rezultatima lokalnih izbora u Hrvatskoj, ali razočarana sam rezultatima u Zagrebu jer su nekoliko postotaka niži od onoga što smo očekivali, izjavila je predsjednica HNS-a Vesna Pusić novinarima u prvim komentarima neslužbenih rezultata.

Dobar izborni rezultat Milana Bandića iz SDP-a Pusić ocjenjuje potporom politici koju on vodi, a koja je u potpunoj suprotnosti od onoga što je svo vrijeme HNS propagirao i želio voditi u Zagrebu.

Predsjednik Istarskog demokratskog sabora Ivan Jakovčić izrazio je zadovoljstvo izbornim rezultatima s obzirom da će stranka, kako je rekao, u gotovo svim gradovima i općinama u Istri samostalno ili zajedno s koalicijskim partnerima sastavljati upravu. "U novom sazivu Županijske skupštine IDS će imati apsolutnu većinu iako će politički protivnici tumačiti kako smo ipak dobili manje glasova nego na prošlim izborima." Jakovčić je dodao da je IDS spreman za razgovore sa svima osim s Lucianom Delbiancom, odnosno Istarskim demokratskim forumom.

"Prelazimo u oporbu jer je iluzorno govoriti o nekim velikim koalicijama", prokomentirao je izborne rezultate Delbianco, čija je stranka u prošlom mandatu upravljala Pulom.

Udruga GONG ocijenila je da je na lokalnim izborima bilo manje nepravilnosti nego prije četiri godine te da je sve proteklo u tolerantnoj i demokratskoj atmosferi uz mjestimična kršenja izborne šutnje. "Izbori su prošli uz manje nepravilnosti nego oni 2001., birački odbori bili su bolje educirani i kvalitetnije su obavili svoj posao", izjavila je glasnogovornica GONG-a Sandra Pernar. Dodala je kako je GONG posebno iznenađen brojem dojava o kršenju izborne šutnje, s obzirom da su takvi prekršaji od ovih izbora po prvi puta sankcionirani.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙