FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za utorak, 26. travnja

ZAGREB, 26. travnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje izsvijeta za utorak, 26. travnja.
ZAGREB, 26. travnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za utorak, 26. travnja.

LUXEMBOURG - Prvi sastanak radne skupine za procjenu hrvatske suradnje s ICTY-em koju čine ministri vanjskih poslova sadašnjeg i dvaju budućih predsjedništava EU-a - Luksemburga, Velike Britanije i Austrije, visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana i povjerenik za proširenje Olli Rehn. Nakon sastanka oni će se odvojeno sastati s glavnom haškom tužiteljicom Carlom del Ponte i predstavnicima hrvatske Vlade kako bi saslušali argumente o tome ispunjava li Hrvatska posljednji uvjet za početak pristupnih pregovora. Dobije li Hrvatska pozitivnu ocjenu, otvorila bi se mogućnost za otvaranje pregovora u lipnju te njihov završetak do kraja 2007. Hrvatsko izaslanstvo na sastanku radne skupine predvodi premijer Ivo Sanader, koji je će se ranije susresti s predsjednikom Vlade Velikog vojvodstva Luksemburg i predsjednikom Europskog vijeća Jean-Claude Junckerom.

BRUXELLES - Prvi sastanak Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje, zajedničkog tijela Hrvatske i EU koje je zaduženo za nadzor provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Na sastanku će sudjelovati i hrvatski premijer Ivo Sanader.

ZAGREB - Voditelj Misije OESS-a u Hrvatskoj Peter Semneby i ministrica pravosuđa RH Vesna Škare-Ožbolt održat će konferenciju za novinare na kojoj će najaviti objavljivanje najnovijeg izvješća Misije o praćenju suđenja za ratne zločine koja se vode u Republici Hrvatskoj. Izvješće sadrži analizu suđenja za ratne zločine koja je misija OESS-a pratila tijekom 2004. godine. Veleposlanik Semneby 30. travnja napušta dužnost voditelja misije, na kojoj će ga od 1. svibnja zamijeniti španjolski diplomat Jorge Fuentes Monzonis-Villalonga (12.30 sati, Ministarstvo pravosuđa, Republike Austrije 14).

ZAGREB - Španjolski veleposlanik u Hrvatskoj Alvaro Sebastian de Erice u povodu trećeg Dana španjolskog jezika i kulture dodijelit će, u ime kralja Juana Carlosa, odlikovanje Časnika reda Izabele Katoličke profesoru Josipu Tabaku za postignuća tijekom akademske karijere i prijevod s komentarima prvog modernog romana, Cervantesovog "Bistrog viteza Don Quijotea od La Manche" (12.30 sati, rezidencija španjolskog veleposlanika, Jurjevska ulica 5).

DUBROVNIK - U Dubrovniku se nastavlja 8. Europska konferencija nacionalnih etičkih povjerenstava (COMETH) i počinje 28. sastanak Upravnog odbora za bioetiku Vijeća Europe (CDBI). Riječ je o multidisciplinarnom međuvladinom tijelu u kojemu su predstavnici svih 45 članica Vijeća Europe i koje izrađuje europske standarde na tom području (do 29. travnja).

DEN HAAG - Nastavak izvođenja dokaza obrane na suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred ICTY-em. Svjedok Dragan Jašović, policijski inspektor s Kosova, nastavlja iskaz o pokolju 40 Albanaca u selu Račak u siječnju 1999., za koji Milošević dokazuje da je insceniran kao povod za akciju NATO-a.

DEN HAAG - Rasprava o žalbi u postupku Haškog suda (ICTY) protiv umirovljenog admirala JNA Miodraga Jokića(70), osuđenog 18. ožujka 2004. na sedam godina zatvora na temelju priznanja krivnje za ratne zločine počinjene granatiranjem Dubrovnika u prosincu 1991.

PARIZ - Njemački kancelar Gerhard Schroeder i francuski predsjednik Jacques Chirac održat će sastanak zajedničkog kabineta, na kojem se očekuje da zatraže potporu Europskom ustavu uoči francuskog referenduma o tom pitanju 29. svibnja.

KAIRO - Ruski predsjednik Vladimir Putin dolazi u službeni posjet Egiptu, gdje će se susresti s egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom. Putin će iz Egipta otputovati u Izrael, što će biti prvi posjet jednog ruskog predsjednika toj državi.

PEKING - Vođa najsnažnije prokineske tajvanske oporbene stranke Kuomintanga Lien Chan stiže u višednevni posjet Kini (do 3.05.). Predviđeno je da se u petak sastane s kineskim predsjednikom Huom Jintaom.

MINSK - Najavljen prosvjed bjeloruske oporbe protiv predsjednika Aleksandra Lukašenka.

KIJEV - Obilježit će se 19. godišnjica černobilske katastrofe. 26. travnja 1986. godine u 1.23 sati ujutro u nuklearnoj elektrani Černobil odjeknule su dvije eksplozije. Na licu mjesta poginula je 31 osoba, a u zraku je nastao smrtonosni radioaktivni oblak koji se proširio nad Europom.

NEW YORK - Najavljeno objavljivanje izvješća UN-a o sirijskom povlačenju iz Libanona.

RIO DE JANEIRO - Početak južnoameričke turneje američke državne tajnice Condoleezze Rice, tijekom koje će, osim Brazila, obići i Kolumbiju, Čile i Salvador.

Dežurni urednici:

Noć: Srđan Baković

Prijepodne: Sonja Djerasimović

Poslijepodne: Darko Vlahović

Navečer: Domagoj Janković

Telefon: 385 1 4808 645

Telefax: 385 1 4808 822

E-mail: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙