FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 25. travnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 15,30 sati.
ZAGREB, 25. travnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Do 10. svibnja Ministarstvo pravosuđa stavit će na internet sve dosad digitalizirane zemljišnoknjižne uloške, što će biti veliko olakšanje za građene i poslovne ljude u obavljanju pravnog prometa nekretninama, najavila je danas ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt nakon susreta s čelništvom Hrvatske udruge poslodavaca (HUP). Dosad je u cijeloj Hrvatskoj u digitalni oblik preneseno 70 tisuća zemljišno-knjižnih uložaka, a u Zagrebu je digitalizirano njih 60 posto, rekla je ministrica. Ti dokumenti su i sada javni, ali do njih se otežano dolazi zbog preopterećenosti u radu gruntovnica i zastarjele tehnologije njihova izdavanja.

DUBROVNIK - U Dubrovniku je u ponedjeljak u organizaciji hrvatske Vlade počela dvodnevna 8. europska konferencija nacionalnih etičkih odbora (COMETH), nakon koje će se sastati Upravni odbor za bioetiku Europskog vijeća (CDBI). U radu skupa uz ostale sudjeluje i direktor Odjela za bioetiku Europskog vijeća Carlos de Sola, direktor pravnih poslova Europskog vijeća Roberto Lamponi te predstavnici nacionalnih etičkih odbora. Skup je otvorio ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić, podsjetivši kako Hrvatska od osnivanja sudjeluje u radu etičkih odbora, a prvi put i organizira sastanak vodećih ljudi nacionalnih povjerenstava zemalja članica Europskog vijeća, što potvrđuje ugled hrvatskoga Bioetičkog odbora za medicinu.

VUKOVAR - Na Županijskom sudu u Vukovaru danas je pod predsjedanjem suca Nikole Bešenskog počeo sudski postupak protiv 27 osoba srpske, rusinske i romske nacionalnosti iz Mikuševaca optuženih da su u tome mjestu nedaleko od Vukovara, pretežito naseljenu Rusinima, 1991. i 1992. počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Na optužnici za zločine u Mikluševcima, podignutoj još potkraj 1996. na Županijskom sudu u Osijeku, prvotno se nalazilo 35 osoba, od kojih je u međuvremenu osam umrlo. Optuženici, nazočni suđenju, izjavili su kako se ne osjećaju krivima, a u skladu s iskazanom željom bit će ispitani nakon dokaznog postupka. Sudac Bešenski zatim je prekinuo glavnu raspravu i nastavak odredio za 13. lipnja.

PULA - Nositelj izborne liste Istarskoga demokratskog foruma (IDF) za Skupštinu Istarske županije Luciano Delbianco na današnjoj je konferenciji za novinare u Puli najavio kako će ta lista, dobije li potporu građana, početi provoditi projekt "Autonomna regija Istra". "Mi se zalažemo da se Hrvatska podijeli u povijesne, a ne u statističke regije", rekao je Delbianco, kazavši kako žele da "Istra bude samostalna regija i da njezino stanovništvo može putem Županijske skupštine samo odlučivati o sudbini toga područja upravljajući zemljom, vodom i zrakom". Istaknuo je da IDF-ova lista nije stranačka, nego mješovita jer je na njoj 50 posto nezavisnih kandidata.

SPLIT - U Splitu se danas predstavila koalicija stranaka Hrvatskih proljećara (HP), Hrvatskoga dalmatinskog doma (HDD) i Kršćanske socijalne unije (KSU), koji zajedno izlaze na lokalne izbore 15. svibnja. Na konferenciji za novinare o izbornom su programu govorili nositelji liste za Skupštinu Splitsko-dalmatinske županije i za splitsko Gradsko vijeće predsjednik Hrvatskih proljećara Goran Dodig i Mate Dabro iz iste stranke te njihovi koalicijski partneri. I predsjednici HDD-a i KSU-a Gordan Sladojev i Ante Pribudić istaknuli su da su njihovi kandidati čestiti i stručni.

DUBROVNIK - Pod motom "Bolja budućnost za sve" u Dubrovniku je danas predstavljen izborni program zajedničke liste HDZ-a i DC-a za Dubrovačko-neretvansku županiju. Program su predstavili nositelj liste i kandidat za župana Frano Matušić, te predsjednik Županijskog odbora DC-a i 4. kanditat na zajedničkoj listi Nikola Obuljen. Frano Matušić kazao je kako prednost u programu ima gospodarstvo. Nikola Obuljen najavio je izgradnju središnjeg odlagališta otpada i izgradnju doma umirovljenika u Dubrovniku.

OSIJEK - Kandidat za osječkog gradonačelnika Demokratskog centra i Hrvatskih demokršćana Većeslav Rački na današnjoj je tiskovnoj konferenciji ocijenio da se Branimir Glavaš idejom regionalizma koristi i za osobnu promidžbu i za unutarstranački obračun. "Upravo je Glavaš u zadnjih 15 godina upravljao ovim područjem na kojem je danas oko 35.000 nezaposlenih, a sada uzurpira ideju regionalnog ustroja koja nikako ne može biti politička, već gospodarska", ocijenio je Rački. Podsjetio na "staru ideju o nužnosti osnivanja agrobanke bez koje ne možemo govoriti o razvoju regije", ali na žalost unatoč obećanjima premijera Ive Sanadera "da će biti osnovana mjesec dana nakon njihova preuzimanja vlasti, ništa se nije dogodilo".

ZAGREB - U Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) danas bi Europapress Holding (EPH) trebao dostaviti konačni prijedlog kupoprodajnog ugovora za kupnju 245.187 dionica, odnosno 34,63 posto vrijednosti temeljnog kapitala Slobodne Dalmacije, a ugovor bi trebao bi biti spreman za potpisivanje za 10 do 15 dana. Rekao je to na današnjoj konferenciji za novinare potpredsjednik Vlade i predsjednik Upravnog odbora HFP-a Damir Polančec, koji je ustvrdio da bi izmjene u ugovoru u odnosu na prvu ponudu trebale biti minimalne. Polančec je najavio da će se u drugoj polovici ove godine provesti privatizacije kojima će se 'namaknuti' planiranih 4,5 milijardi kuna proračunskih prihoda od privatizacije.

OSIJEK - Saborski zastupnici Branimir Glavaš, Vladimir Šišljagić i Ivan Drmić, koji su prošli tjedan odlukom Nacionalnog vijeća Hrvatske demokratske zajednice isključeni iz stranke, poslali su danas pismo predsjedniku Hrvatskog sabora Vladimiru Šeksu, u kojem ga izvješćuju da će osnovati Klub nezavisnih zastupnika. Trojica saborskih zastupnika, donedavnih članova HDZ-a, navode da će predsjednik Kluba nezavisnih zastupnika biti Branimir Glavaš. Predsjednika Sabora u pismu mole da im u skladu s Poslovnikom osigura prostor za rad Kluba.

ZAGREB - U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) danas je predstavljen zbornik radova Elektronička kultura: Europska perspektiva. Kulturna politika, stvaralačke industrije, informacijski jaz, kojeg je izdao zagrebački Institut za međunarodne odnose, svjetska mreža Culturelink i europska mreža Circle. Kako je rekla voditeljica mreže Culturelink Biserka Cvjetičanin, zbornik je rezultat istoimene konferencije koja je u travnja 2003. održana u Zagrebu. U taj zbornik o elektroničkoj kulturi uvršteni su radovi 14 uglednih znanstvenika iz Europe i Kanade, koji se bave pitanjima kulturnih promjena nastalih pod utjecajem novih informacijskih i komunikacijskih tehnologija.

ZAGREB - Niske temperature na kraju prošloga tjedna, koje su bile više od dva stupnja celzija ispod nule te suh vjetar, nanijele su ogromne štete na voćnjacima u Zagrebačkoj, Sisačko-moslavačkoj i Bjelovarsko-bologorskoj županiji, izjavio je Frane Ivković iz Hrvatske voćarske zajednice (HVZ). Štete u voćnjacima, kazao je Ivković koji je obišao spomenuta područja, kreću se od 40 do 100 posto, ovisno o lokaciji.

SPLIT - U Splitu je danas svečano predstavljen novi turistički vodič "Zeleni putevi Srednje Dalmacije", koji je objavila Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije. Vodič je tiskan u 30.000 primjeraka na pet jezika s ciljem da upozna turiste s ljepotama zagorskog dijela Dalmacije. Autor vodiča odnosno brošure Julije Skelin načinio je presjek najzanimljivijih destinacija odnosno prirodnih ljepota, kulturnih i sportskih manifestacija te gastronomske ponude koji mogu biti zanimljivi posjetiteljima koji dođu na područja Sinja, Trilja, Imotskog i Vrgorca.

ZAGREB - Zagrebačka policija uhitila je troje državljana SiCG koji su u Hrvatsku prokrijumčarili ikonu i preko posrednika umjetninu pokušali u Zagrebu prodati nepoznatom kupcu za 175 tisuća eura. Državljani SiCG u dobi od 25, 34 i 50 godina sumnjiče se da su u petak oko 22 sata preko graničnog prijelaza Erdut prokrijumčarili drvenu ikonu u automobilu "alfa romeo". Četvero uhićenih za sada se terete za izbjegavanje carine i pokušaj nedozvoljene trgovine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙