FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski web prostor narastao 2,5 puta

ZAGREB, 23. svibnja 2005. (Hina) - Hrvatski Internet prostor, odzadnjeg mjerenja provedenog krajem 2003., do ožujka ove godine,narastao je 2,5 puta, odnosno ukupna veličina javno dostupnih Internetstranica u .hr vršnoj interentskoj domeni koje čine površinski webprostor procijenjena je na 1,17 terabajta (TB), rečeno je na današnjojkonferenciji Sveučilišnog računarskog centra (SRCE).
ZAGREB, 23. svibnja 2005. (Hina) - Hrvatski Internet prostor, od zadnjeg mjerenja provedenog krajem 2003., do ožujka ove godine, narastao je 2,5 puta, odnosno ukupna veličina javno dostupnih Internet stranica u .hr vršnoj interentskoj domeni koje čine površinski web prostor procijenjena je na 1,17 terabajta (TB), rečeno je na današnjoj konferenciji Sveučilišnog računarskog centra (SRCE).

SRCE je danas predstavilo rezultate projekta "Mjerenje hrvatskog Web prostora" provedenog od 15. veljače do 22. ožujka ove godine.

To je već četvrto mjerenje hrvatskog Internet prostora koje SRCE provodi od proljeća 2002. Mjereni su elektronički resursi dostupni HTTP/HTTPS protokolom s poslužitelja u .hr vršnoj internetskoj domeni po veličini, korištenim formatima zapisa, obimu i sadržaju metapodataka. U ovom mjerenju, prvi put su mjerene i veze među Internet poslužiteljima.

Hrvatski Internet prostor ima 33.972 Internet poslužitelja s domenom .hr, što je tri puta više nego u prošlom mjerenju.

Voditelj projekta Miroslav Milinović rekao je da u Hrvatskoj mjesečno nastane oko četristotinjak novih domena. Površinski domaći web prostor i dalje je jednostavan, jer rabimo mali broj različitih formata, rekao je Milinović, koji očekuje da će u godinu i pol dana hrvatski Internet prostor porasti između dva i dva i pol puta.

Najveći broj resursa (informacijski oblici na Internet stranici, znači tekst, slika ili nešto drugo) otpada na tekst (61,65 posto), a slijede slike (29,26 posto), pa aplikacijski sadržaji (8,70 posto), te audio (0,32 posto) i video sadržaji (0,06 posto).

Prema veličini resursa i dalje je vodeći tekst sa 52,11 posto, a slijede aplikacijski sadržaji sa 36,92 posto, slike sa 5,23 posto, video sa 3,93 posto i audio sadržaji sa 1,79 posto.

Milinović je rekao da najveći broj resursa ili 47,45 posto otpada na HTML koji zauzima nešto manje od 11 posto uz prosječnu veličinu od približno 25 KB. Dodao je da na slikovne formate otpada gotovo 30 posto resursa po broju, ali samo pet posto po veličini.

Rezultati mjerenja pokazali su da se kao programska podrška i dalje najviše rabi neka od inačica Apache Web poslužitelja i to na 72,04 posto web sjedišta, dok se Microsoftov Internet Information Server koristi u 21,30 posto slučajeva.

Prvi put provedena je analiza međusobne povezanosti web sjedišta u .hr vršnoj internetskoj domeni koja je pokazala, između ostalog, kako od 33.972 poslužitelja, na kojima je uspješno obrađen barem jedan resurs, njih 17,42 posto nije referencirano ni na jednom drugom poslužitelju u .hr domeni.

SRCE planira nastaviti aktivnosti vezane uz istraživanje hrvatskog prostora weba jednom godišnje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙