FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cannes: Zlatna palma braći Dardenne

CANNES , 21. svibnja 2005. (Hina) - Belgijanci Jean Pierre i LucDardenne u subotu su na 58. Međunarodnom festivalu u Cannesu osvojiliZlatnu palmu za najbolje filmsko ostvarenje ovogodišnjeg festivala"Dijete", izvijestili su u subotu mediji.
CANNES , 21. svibnja 2005. (Hina) - Belgijanci Jean Pierre i Luc Dardenne u subotu su na 58. Međunarodnom festivalu u Cannesu osvojili Zlatnu palmu za najbolje filmsko ostvarenje ovogodišnjeg festivala "Dijete", izvijestili su u subotu mediji.

Braći Dardenne to je druga Zlatna palma za najbolje filmsko ostvarenje, prvu su dobili 1999. za film "Rosetta", a osim njih po dvije su Palme dobili Emir Kusturica, Bille August, Francis Ford Coppola i Shohei Imamura.

Primajući nagradu Dardennei su kazali kako koriste prigodu da bi ovu nagradu posvetili francuskoj novinarki Florence Aubenas i njezinu vozaču Husseinu Hanonu koji su od 5. siječnja zatočeni negdje u Iraku. "Hvala svima onima koji su nam omogućili da provedemo u djelo ovu avanturu", rekao je Jean-Pierre Dardenne obraćajući se pritom posebno glavnim glumcima u filmu Jeremieu Renieru i Deborah Francois.

Američki redatelj Jim Jarmusch nije krio razočaranje jer mu je i ove godine promakla Zlatna palma, no za film "Broken Flowers" žiri ga je odlučio nagraditi Grand Prixom.

Nagrada za najbolju žensku ulogu pripala je izraelskoj glumici Hanni Laslo za ulogu filmu "Slobodna zona" koju je režirao njezin sunarodnjak Amos Gitai. Laslo je nagradu posvetila svojoj majci, kako je sama rekla "žrtvi holokausta u Auschwitzu" i svim žrtvama holokausta, te je pozvala na dijalog između Palestinaca i Izraelaca koji bi doprinio rješenju bliskoistočnog sukoba.

Nagrada za najbolje muško glumačko ostvarenje u američkom filmu "Tri pogreba Melquiadesa Estrade" pripala je Tommyju Leeju Jonesu, koji se prvi put okušao u redateljskoj fotelji, a potpisuje se i kao koscenarist.

Nagradu za najbolji scenarij dobio je Meksikanac Guillermo Arriaga za scenarij filma "Tri pogreba Melquiadesa Estrade".

Austrijski redatelj Michael Haneke iz Cannesa će otići s nagradom za najbolju režiju njegova filma "Skriven".

Ovogodišnja Nagrada žirija pripala je filmu kineskog redatelja Wanga Xiaoshuaija za film "Šangajski snovi", a Zlatnu palmu za kratkometražni film ove je godine dobilo desetminutno ostvarenje ukrajinskog sineasta Igora Strembitskyya pod nazivom "Podorozhni" (Putnici).

Nagradu za najbolju kameru podijelili su Amerikanka Miranda July za film "Ja, ti i ostali" i snimatelj Vimukthi Jayasundara iz Sri Lanke za film "Napuštena zemlja".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙