FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoren 58. filmski festival u Cannesu

CANNES, 12. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Međunarodni filmski festival uCannesu, 58. po redu, proglasili su otvorenim u srijedu navečerindijska glumica Aishwarya Rai i američki redatelj Alexander Payne.
CANNES, 12. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Međunarodni filmski festival u Cannesu, 58. po redu, proglasili su otvorenim u srijedu navečer indijska glumica Aishwarya Rai i američki redatelj Alexander Payne.

"Proglašavam 58. filmski festival u Cannesu otvorenim", kazala je na engleskom indijska glumica i Miss svijeta 1994. "Ja također", nastavio je ironično autor "Stranputica", koji ove godine predsjedava žirijem programa "Izvjestan pogled", kojemu je cilj otkriti nove talente.

Jedan od tri francuska filma u konkurenciji za nagradu, "Lemming" Dominika Molla, odmah potom prikazan je u kazalištu Lumiere festivalske palače, čime je počela utrka za Zlatnu palmu između 21 dugometražnog filma u službenom programu.

Ove godine festival se ponovno okreće sigurnim vrijednostima autorskog filma: Gusu Van Santu, Davidu Cronenbergu, Wimu Wendersu, Larsu von Trieru, Jimu Jarmuschu i drugima.

Europa je u natjecateljskom programu prisutna sa šest filmova, od čega su tri francuska.

Azija potvrđuje svoju snagu selekcijom u kojoj su Japanac Kobayashi, Kinez Wang Xiaoshuai, Korejac Hong Sangsoo i Tajvanac Hou Hsiao-hsien.

No, Cannes se ne ograničava na službeni program. Tu su još popratni programi "Izvjestan pogled", "Petnaest dana redatelja", "Međunarodni tjedan kritike", koji omogućuju uvid u svjetsku kinematografsku ponudu, od Urugvaja do Japana preko Afrike.

Posjetitelji festivala imat će priliku pretpremijerno vidjeti najnoviju epizodu sage "Ratovi zvijezda", koja će se izvan konkurencije prikazati 15. svibnja, prije svjetske premijere 19. svibnja.

Emir Kusturica nasljeđuje Quentina Tarantina na čelu žirija koji će dodijeliti Zlatnu palmu. Srpski redatelj jedan je od rijetkih koji su već osvojili dvije Zlatne palme ("Otac na službenom putu" i "Underground").

Prošle godine Zlatna palma pripala je Michaelu Mooreu i njegovu "Fahrenheitu 9/11".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙