FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Maček uvjeren da će Adlešić i Jandroković "prijeći preko možda i teških riječi"

ZAGREB, 20. svibnja 2005. (Hina) - Glasnogovornik HDZ-a Ratko Mačekizrazio je danas uvjerenje da će nositelji HSLS-ove i HDZ-ovekoalicijske liste u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji Đurđa Adlešić iGordan Jandroković uspjeti prijeći preko, kako je rekao, možda iteških riječi iz predizborne kampanje i postizbornog vremena.
ZAGREB, 20. svibnja 2005. (Hina) - Glasnogovornik HDZ-a Ratko Maček izrazio je danas uvjerenje da će nositelji HSLS-ove i HDZ-ove koalicijske liste u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji Đurđa Adlešić i Gordan Jandroković uspjeti prijeći preko, kako je rekao, možda i teških riječi iz predizborne kampanje i postizbornog vremena.

Ti ljudi najbolje znaju s kim mogu surađivati, rekao je Maček zamoljen da komentira najnoviji sukob između HDZ-ovca Gorana Jandrokovića i HSLS-ovke Đurđe Adlešić u vezi s pregovorima o postizbornom koaliranju u Županiji.

Naime u toj se županiji, kako se u medijima navodi, vode pregovori koji bi mogli rezultirati stvaranjem nove vladajuće koalicije HDZ i DC-a, sa SDP-om i HSS-om, što znači da bi HSLS mogao postati oporba. HSLS zamjera HDZ-u, s kojim je u koaliciji na državnoj razini, što vode pregovore bez njih u toj županiji, dok HDZ ističe da pregovara s koalicijom koja je dobila najviše mandata.

Maček smatra da se na području te županije pokušava stvoriti slučaj od nečega što je normalna politička borba i politička realnost u postizbornom vremenu.

HDZ na lokalnoj razini funkcionira po principu supsidijarnosti, što znači da stranačke organizacije djeluju samostalno i same određuju i biraju svoje partnere za koaliciju, rekao je glasnogovornik HDZ-a.

Na tvrdnje da je HDZ na lokalnim izborima pretrpio poraz, Maček je iznio podatke da je HDZ 2001. u županijskim skupštinama imao 299 vijećnika, a sada ih ima 273, dok je u svim općinama i gradovima zabilježen također neznatan pad, s 2495 vijećnika 2001. na 2442 vijećnika ove godine.

Gubitak, koji naziva malim, Maček objašnjava formiranjem i prelaskom izbornog praga nezavisnih lista u brojnim županijama (kao na primjer, Osječko-baranjskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Dubrovačko-neretvanskoj, i sl.).

Navodi pritom kako je SDP u županijama 2001. imao 186, a sada ima 180 vijećnika dok u gradskim i općinskim vijećima nakon ovogodišnjih lokalnih izbora ima 1309 vijećnika, što je gotovo duplo manje nego što ima HDZ.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙