FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tužiteljstvo ICTY-a predlaže proširenje optužnice protiv Čermaka i Markača

ZAGREB, 9. svibnja 2005. (Hina) - Haško Tužiteljstvo podnijelo jeprijedlog proširene optužnice protiv generala Ivana Čermaka i MladenaMarkača, u kojem je krug sudionika udruženog zločinačkog pothvataproširilo na neimenovane pojedince iz vlade RH, MORH-a, MUP-a, HDZ-a ilokalnih vlasti, rekli su u ponedjeljak odvjetnici.
ZAGREB, 9. svibnja 2005. (Hina) - Haško Tužiteljstvo podnijelo je prijedlog proširene optužnice protiv generala Ivana Čermaka i Mladena Markača, u kojem je krug sudionika udruženog zločinačkog pothvata proširilo na neimenovane pojedince iz vlade RH, MORH-a, MUP-a, HDZ-a i lokalnih vlasti, rekli su u ponedjeljak odvjetnici.

"Ispravili su optužnicu protiv Markača i Čermaka u pogledu udruženog zločinačkog pothvata, na način da su proširili krug sudionika s pokojnim generalima Jankom Bobetkom i Zvonimirom Červenkom", izjavio je Markačev branitelj Miroslav Šeparović.

U prijedlogu optužnice se kao sudionici zločinačkog pothvata navode "i drugi pojedinci iz hrvatske vlade, časnici, službenici i namještenici oružanih snaga, obavještajno sigurnosnih službi, specijalne i civilne policije, ali i stranke i dijelova HDZ-a, te općinskih vlasti. To je više od 1.000 ljudi", dodao je Šeparović.

Raspravno vijeće je 8. ožujka ove godine zatražilo od Tužiteljstva da ispravi nedostatke optužnice, posebno u pogledu definiranja kruga sudionika udruženog zločinačkog pothvata iz ljeta 1995. s navodnim ciljem etničkog čišćenje Srba iz Kninske krajine.

U prvotnoj su optužnici kao sudionici zločinačkog pothvata, uz optužene, navedeni general Ante Gotovina, predsjednik RH Franjo Tuđman i ministar obrane Gojko Šušak.

"Uz zatražene ispravke optužnica je i nadopunjena te je Tužiteljstvo posebnim podneskom zatražilo da raspravno vijeće dopusti takvo proširenje s kojim su prešli okvire naloga", rekao je Šeparović.

Pored toga što je optužnica ispravljena i nadopunjena, Šeparović je kazao kako je Tužiteljstvo navelo da za sada odustaje od najavljenog spajanja s optužnicom protiv generala Ante Gotovine, sve dok on ne bude u Haagu.

Napominjući da branitelji još nisu proanalizirali podnesak Tužiteljstva, Šeparović je ocijenio kako "optužnica ne samo da nije ispravljene nego je učinjena još nejasnijom" te najavio da će obrana ponovo uložiti prigovor na optužnicu u roku od 15 dana.

"Smatramo da nam se sada lakše braniti jer je očito da Tužiteljstvo ima probleme s definiranjem tog zločinačkog pothvata i njegovih sudionika. Prema sadašnjoj situaciji mi ćemo pozvati više od tisuću ljudi za svjedoke da kažu jesu li sudionici zločinačkog pothvata", rekao je.

Drugi Markačev branitelj Goran Mikuličić, kazao je da će se obrana prvo usprotiviti prijedlogu Tužiteljstva da im se odobri proširenje optužnice, a potom će odgovoriti na samu optužnicu.

Naglasio je da optužnica nije proširene u smislu činjeničnih navoda već su "drugačije atribuirane situacije iz prve optužnice".

Redefiniranje udruženog zločinačnog pothvata na način da je njime obuhvaćen praktično cijeli državni poredak, Mikuličić je ocijenio "apsurdnim" rekavši da je optužnica neprimjerenija i nerazumljivija nego prije, ali ujedno i lakša za pobijanje.

Odvjetnici generala Čermaka, Čedo Prodanović i Jadranka Sloković, su zbog službenog puta komentar optužnice najavili za kasnije tijekom dana.

Čermaka, zapovjednika Zbornog područja Knin nakon Oluje, i Markača, zapovjednika specijalne policije MUP-a RH u vrijeme operacije, ICTY je optužio 24. veljače 2004. za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja počinjeno tijekom i nakon operacije Oluja u ljeto 1995. protiv srpskih civila na širem području Knina.

Dobrovoljno su se predali sudu 11. ožujka 2004. Na prvom pojavljivanju pred sucem odbacili su optužbe, a na privremenu slobodu su pušteni 3. prosinca 2004.

Predsjednik Vlade Ivo Sanader nije želio komentirati prijedlog haaškog Tužiteljstva o proširenju optužnice protiv generala Ivana Čermaka i Mladena Markača.

Glasnogovornik Vlade Ratko Maček kazao je, međutim, da nije riječ o proširenju optužnice, nego "o prepisci između haškog Tužiteljstva i branitelja optuženih", te da to" treba komentirati ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt, a ne hrvatski premijer".

"Ministrica je to već komentirala", kazao je Maček, ne navodeći gdje je komentar objavljen.

Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt nije, na telefonski upit Hine, željela komentirati cijeli slučaj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙