FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski maturanti srušili Guinessov rekord

LJUBLJANA,20. svibnja(Hina) - Gotovo 19.000 slovenskih maturanata udevet je gradova u petak točno u 12 sati zaplesalo stari pleskvadrilju uz zvuke iz Straussove operete Šišmiš. Tako je nastavljennovi način obilježavanja mature kojim se od 2001. godine želi suzbitiuobičajeno razulareno slavljenje koje je često bilo popraćeno iekscesima mladih koji završavaju srednju školu.
LJUBLJANA,20. svibnja(Hina) - Gotovo 19.000 slovenskih maturanata u devet je gradova u petak točno u 12 sati zaplesalo stari ples kvadrilju uz zvuke iz Straussove operete Šišmiš. Tako je nastavljen novi način obilježavanja mature kojim se od 2001. godine želi suzbiti uobičajeno razulareno slavljenje koje je često bilo popraćeno i ekscesima mladih koji završavaju srednju školu.

Na ulicama Ljubljane, Kopra, Kočevja, Lendave i drugih gradova plesalo je po prvim podacima 18.868 mladih plesača odjevenih u crne i narančaste majice, a pozdravili su ih i političari.

Ministar školstva Milan Zver rekao je da su postigli novi rekord. "Danas ste plesanjem već maturirali iz predmeta kultura i umjetnost, a dobili ste i brojne nove prijatelje", rekao je Zver.

Lani je na na dan mature u kvadrilji sudjelovalo 14.564 maturanata, a u plesu su se tada slovenskim vršnjacima pridružili hrvatski maturanti iz Pule i talijanski iz Trsta.

Ove godine u isto vrijeme ples "četvorke" priređen je u isto vrijeme u više gradova u Sloveniji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Austriji, te Srbiji i Crnoj Gori.

"Ova sjajna ideja rodila se u Ljubljani, a onda proširila na susjedne države. Nastojimo da se i dalje širi i da na isti način zapleše cijela Europa", rekao je u Ljubljani, čestitajući maturantima na novom rekordu Borut Pahor, bivši predsjednik slovenskog, a sada član Europskog parlamenta.

Današnjim je plesom kvadrilje po broju sudionika neslužbeno srušen i rekord, pa će biti zabilježen i u Guinessovoj knjizi rekorda, javili su danas slovenski mediji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙