FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izrada Operativnog programa razvoja svinjogojstva pri kraju

ZAGREB, 20. svibnja 2005. (Hina) - Ministarstvo poljoprivrede,šumarstva i vodnog gospodarstva završava izradu Operativnog programarazvoja svinjogojske proizvodnje, kojim bi se nizom poticajnih mjera ipovoljnijih uvjeta potaknuo razvoj svinjogojstva u Hrvatskoj, istaknuoje pomoćnik ministra Srećko Selanac na današnjem predstavljanjugodišnjeg izvješća Hrvatskog stočarskog centra (HSC).
ZAGREB, 20. svibnja 2005. (Hina) - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva završava izradu Operativnog programa razvoja svinjogojske proizvodnje, kojim bi se nizom poticajnih mjera i povoljnijih uvjeta potaknuo razvoj svinjogojstva u Hrvatskoj, istaknuo je pomoćnik ministra Srećko Selanac na današnjem predstavljanju godišnjeg izvješća Hrvatskog stočarskog centra (HSC).

Otvoreno tržište, odnosno priključenje Hrvatske europskim integracijama, traži povećanje konkurentnosti domaće poljoprivrede te njezino prilagođavanje standardima Europske unije (EU), istaknuto je na skupu.

Govoreći o radu HSC-a, ravnatelj Franjo Poljak je istaknuo da su pred Centrom aktivnosti na uspostavi jedinstvenog obilježavanja svinja, ovaca, koza i konja te uspostava sustava kontrole kakvoće svinjskih trupova na liniji klanja te sustava kontrole stočne hrane.

Poseban naglasak HSC će, među ostalim, staviti na rad s udrugama uzgajivača, a Poljak je mišljenja kako će aktivnosti Centra doprinijeti daljnjem razvoju stočarske proizvodnje te njezinog usklađivanja sa standardima EU.

Lani je u Hrvatskoj bilo ukupno 229.042 krave, što je 2,27 posto više nego godinu ranije, a takav, pozitivan trend prisutan je i u svinjogojstvu. Ukupan broj rasplodnih krmača i suprasnih nazimica lani je povećan 12,24 posto, na 220 tisuća.

Ukupna proizvodnja mlijeka lani je povećana za 1,46 posto u odnosu na 2003. godinu, iako je broj proizvođača mlijeka smanjen, kazao je Poljak. Kako je pojasnio, struktura proizvođača mlijeka lani se značajno promjenila, odnosno, broj malih proizvođača (koji proizvode manje od 6.000 litara) pao je za 20,78 posto, no, povećan je broj onih koji proizvode više od 20 tisuća litara mlijeka godišnje.

Tako je prošle godine otkupljeno 532,8 milijuna litara mlijeka ili 1,46 posto više nego u godini ranije.

Operativni programi razvoja govedarske i svinjogojske proizvodnje doprinijet će u narednim godinama povećanju proizvodnje, ali i kvalitete stočarskih proizvoda, kazao je Poljak..

Pomoćnica ravnatelja HSC-a Ana Dakić smatra da je Hrvatska na najboljem putu da postigne maksimalnu europsku kvalitetu mlijeka te vjeruje da su proizvođači shvatili važnost podizanja kvalitete kao i nužnost edukacije na tom području.

Okrupnjavanje seoskih obiteljskih gospodarstava, povećanje proizvodnje po svakoj proizvodnoj jedinici te primjena novih tehnologija ono je na čemu treba raditi kako bi se poboljšao položaj stočarstva, govedarstva te proizvodnje mlijeka, istaknuto je na skupu HSC-a

(Hina) xtp ydb

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙