FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetska banka: Kvaliteta vladanja poboljšana u Hrvatskoj

WASHINGTON,10. svibnja(Hina) - Kvaliteta vladanja u Hrvatskoj značajnoje poboljšana u razdoblju od 1996. do 2004. godine, objavila je uponedjeljak u svom izvješću Svjetska banka.
WASHINGTON,10. svibnja(Hina) - Kvaliteta vladanja u Hrvatskoj značajno je poboljšana u razdoblju od 1996. do 2004. godine, objavila je u ponedjeljak u svom izvješću Svjetska banka.

Izvješće pod naslovom "Vladanje je važno: Indikatori vladavine za 1996-2004" navodi kako je Hrvatska među 17 zemalja koje su zabilježile veliki napredak u demokratičnosti i među osam zemalja koje su zabilježile veliki napredak u vladavini prava.

Svjetska banka koristi šest indikatora za mjerenje kvalitete vladavine: demokratičnost i odgovornost vlade, političku stabilnost i nasilje, učinkovitost vlade, kvalitetu regulacije koja mjeri neodgovarajući utjecaj vlasti na tržište, vladavinu prava te kontrolu korupcije.

U izvješću se ističe da reformatori vlade, građani, domaći poduzetnici i strani investitori vide vladavinu kao ključni element održivog ekonomskog razvitka i zdrave investicijske klime.

Izvješće obuhvaća 209 zemalja i teritorija s rezultatima temeljenim na 37 različitih izvora podataka koje je dalo 30 uglednih institucija poput Instituta za upravljanje i razvitak, Svjetskog ekonomskog foruma, Europske banke za obnovu i razvitak, Gallupa, Fondacije Heritage, Reportera bez granica i Price-WaterhouseCoopersa.

Rezultati za svaki od šest indikatora kreću se od 2,5 do -2,5 s nulom koja predstavlja sredinu.

Izvješće zapaža da je indikator demokracije i odgovornosti vlade u Hrvatskoj porastao na 0,46 u prošloj godini s -0,50 u 1996.

Glede vladavine prava Hrvatska je zabilježila rezultat od 0,07 u 2004., dok je 1996. bio -0,53.

Za političku stabilnost rezultat Hrvatske je također poboljšan na 0,35 u 2004. s 0,24 u 1996; indikator učinkovitosti vlade popeo se na 0,32 u prošloj s -0,17 u 1996.

U kontroli korupcije Hrvatska je zabilježila poboljšanje na 0,08 u 2004. s -0,48 iz 1996., a u kvaliteti regulacije popela se na 0,19 u prošloj godini s -0,08 u 1996.

U svim ovim dimenzijama kvalitete vladavine Hrvatska je rangirana bolje od više od polovice zemalja u svijetu. Glede demokratičnosti vlade Hrvatska je ocijenjena bolje nego 60,2 posto drugih zemalja, a za vladavinu prava bolje od 55,6 posto zemalja.

Izvješće je utvrdilo da je kvaliteta vladavine globalno u prosjeku stagnirala u naznačenom razdoblju, jer mada su brojne zemlje značajno napredovale niz njih je bitno nazadovao, a u mnogima je bilo malo promjena.

"Dobra vladavina može donijeti značajna poboljšanja životnog standarda za ljude u zemljama u razvitku i mada su brojne zemlje ostvarile brzi napredak u posljednje vrijeme prečesto postoji neaktivnost i čelnici se suočavaju s izazovom postavljanja jasnih ciljeva standarda dobre vladavine i praćenja njihovog napretka", rekli su autori izvješća Daniel Kaufmann, direktor Globalne vladavine u Institutu Svjetske banke, i Aart Kraay, vodeći ekonomist Istraživačke skupine Svjetske banke.

Ključni nalaz je da se može očekivati da realistično poboljšanje (od jedne standardne devijacije) u kvaliteti vladavine prava ili drugim dimenzijama vladavine poput demokratičnosti ili kontrole korupcije pojedinoj zemlji dugoročno donese prosječno oko 300 posto povećanja prihoda po glavi stanovnika, kaže se u izvješću.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙