FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena izložba Ede Murtića

ZAGREB, 20. svibnja 2005. (Hina) - U Umjetničkom paviljonu u Zagrebu učetvrtak na večer je otvorena reprezentativna izložba slika EdeMurtića (1921-2005), nastalih 2003. i 2004. godine.
ZAGREB, 20. svibnja 2005. (Hina) - U Umjetničkom paviljonu u Zagrebu u četvrtak na večer je otvorena reprezentativna izložba slika Ede Murtića (1921-2005), nastalih 2003. i 2004. godine.

Izloženo je 25 slika velikog formata koje su prošle godine na izložbi u Beču pobudile veliko zanimanje likovne javnosti. Likovni postav izložbe i odabir radova potpisuje supruga velikog slikara Goranka Vrus-Murtić.

Pokrovitelj izložbe je predsjednik Vlade Ivo Sanader, a otvorio ju je ministar kulture Božo Biškupić.

Povjesničar umjetnosti Tonko Maroević, autor predgovora u katalogu, istaknuo je da i te najnovije Murtićeve slike velikog formata svjedoče "nezajažljivu umjetnikovu vitalnost i individualizam". Murtić impresionira velikim iskustvom. Ova djela ujedinjuju tamu i svjetlost, dijalog crnog i bijelog, a velike plohe na pravi način pokazuju majstorov rukopis i kaligrafiju, istaknuo je Maroević.

Ministar kulture Božo Biškupić naglasio je da je Murtić autor osebujne kreativne snage koji se u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti u zadnjih 60 godina potvrdio kao umjetnik kontinuiteta.

U Umjetničkom paviljonu Murtić se predstavio mnogo puta, sudjelujući na skupnim i panoramskim likovnim priredbama, a prva izložba postavljena je prije više od pola stoljeća, podsjetio je Biškupić. Bio je jedinstvena pojava u hrvatskoj umjetnosti, svoj i osebujan, osamljen u svojoj genijalnosti, dodao je.

Izložba je otvorena do 26. lipnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙