FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Murtićeva izložba u četvrtak u Umjetničkom paviljonu

ZAGREB, 17. svibnja 2005. (Hina) - Ciklus slika od 25 radova velikogaformata jednoga od vodećih hrvatskih slikara Ede Murtića bit ćepredstavljen na izložbi koja se otvara u četvrtak, 19. svibnja, uUmjetničkom paviljonu u Zagrebu, najavio je u utorak ravnateljUmjetničkog paviljona Radovan Vuković.
ZAGREB, 17. svibnja 2005. (Hina) - Ciklus slika od 25 radova velikoga formata jednoga od vodećih hrvatskih slikara Ede Murtića bit će predstavljen na izložbi koja se otvara u četvrtak, 19. svibnja, u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu, najavio je u utorak ravnatelj Umjetničkog paviljona Radovan Vuković.

Autor predgovora u katalogu izložbe Tonko Maroević podsjetio je da su ti radovi bili predstavljeni prošle godine na Murtićevoj izložbi u Beču, te su nastavak autorovih ključnih izložbi postavljenih u Umjetničkom paviljonu i to od prve izložbe "Jednog ljeta" 1981. do ciklusa pod nazivom "Montraker" 1998.

U novim djelima, istaknuo je Maroević, Murtić je više nego potvrdio svoj visoki ugled i bitno mjesto u povijesti modernoga hrvatskog slikarstva, štoviše, proširio je rastegnute granice svojega izraza i opusa, dosegnuvši u ponekim slikama vrhunsku sabranost.

U većini najnovijih slika uspostavio je najsretniji odnos između jasnoće znaka i protočnosti kaligrafije ostvarujući pravu sintezu oblika i planova, te organsku punoću kadra, istaknuo je Maroević.

Najnovije slike nose obilježje još jedne majstorove sinteze. Veliki formati sami po sebi govore o slikarevoj svijesti da raspolaže dubokim nataloženim znanjima i iskustvima te da je željeni memento ostvario na monumentalnoj razini, istaknuo je, među ostalim, autor izložbe Tonko Maroević. Izbor djela i likovni postav potpisala je Goranka Wrus-Murtić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙