FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Karimov protiv istrage o povredama ljudskih prava u Uzbekistanu

UJEDINJENI NARODI, 20. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Uzbekistanskipredsjednik Islam Karimov izvijestio je u četvrtak glavnog tajnikaUN-a Kofija Annana da nije sklon istrazi o povredama ljudskih prava unasiljem pogođenom istočnom dijelu zemlje, kazao je viši dužnosnikUN-a.
UJEDINJENI NARODI, 20. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Uzbekistanski predsjednik Islam Karimov izvijestio je u četvrtak glavnog tajnika UN-a Kofija Annana da nije sklon istrazi o povredama ljudskih prava u nasiljem pogođenom istočnom dijelu zemlje, kazao je viši dužnosnik UN-a.

UN-ova povjerenica za ljudska prava Louise Arbour pozvala je Uzbekistan da odobri neovisnu međunarodnu istragu o navodbim ubojstvima koja su snage sigurnosti prošlog tjedna počinile u gradu Andizhanu.

No, Karimov nije sklon međunarodnoj istrazi u ovom trenutku, kazao je neimenovani UN-ov dužnosnik.

Predsjednik je u utorak rekao da su u nasilju koje je zahvatilo uzbekistansku oblast Feregna poginula 32 vojnika i 137 civila.

Preživjeli tvrde da je 500 ljudi ubijeno u Andizhanu kada je vojska strojnicama i puškama zapucala na okupljenu gomilu. Karimov za ubojstva krivi muslimanske pobunjenike.

Glasnogovornik UN-a Fred Eckhard kazao je da je Annan imao duži razgovor s Karimovom tijekom kojeg su detaljno raspravljali o situaciji u Andizhanu.

Razgovor je opisao kao konstruktivan, no nije iznosio detalje. Dodao je da je Annan o situaciji u Uzbekistanu u četvrtak raspravljao i s američkom državnom tajnicom Condolezzom Rice.

Međunarodna helsinška federacija za ljudska prava (IHF), koja okuplja četrdesetak nevladinih organizacija, objavila je da su snage sigurnosti u Uzbekistanu prošli tjedan po svoj prilici ubile do tisuću civila.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙