FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU, London za neovisnu istragu, EBRD za povlačenje iz Uzbekistana

ZAGREB/BRUXELLES/LONDON, 18. svibnja 2005. (Hina) - Europskapovjerenica za vanjske poslove Benita Ferrero-Waldner izjasnila se usrijedu za neovisnu istragu o pobuni u Uzbekistanu u kojoj je bilobrojnih žrtava, a takav je zahtjev iznio i šef britanske diplomacijeJack Straw.
ZAGREB/BRUXELLES/LONDON, 18. svibnja 2005. (Hina) - Europska povjerenica za vanjske poslove Benita Ferrero-Waldner izjasnila se u srijedu za neovisnu istragu o pobuni u Uzbekistanu u kojoj je bilo brojnih žrtava, a takav je zahtjev iznio i šef britanske diplomacije Jack Straw.

"Samo u tom slučaju (neovisne istrage) europska reakcija bit će objektivna", istaknula je povjerenica Ferrero-Waldner pri susretu s novinarima.

Ona je ponovila ranije izraženu zabrinutost zbog krvavih zbivanja u toj bivšoj sovjetskoj republici Središnje Azije, prenosi agencija France presse.

I ministar vanjskih poslova Velike Britanije Jack Straw zatražio je neovisnu istragu o nasilju u Andižanu, a u srijedu se za istragu zauzela i visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Louise Arbour.

Prema službenim brojkama, u Uzbekistanu je ubijeno 169 osoba, a prema oporbenim izvorima u sukobima sa snagama reda ubijeno je 745 osoba.

Europska banka za obnovu i razvitak (EBRD) ocijenila je da su događaji u Uzbekistanu izvor zabrinutosti te da je jedna od opcija povlačenje banke iz zemlje.

Predsjednik EBRD-a Jean Lemierre odbio je reći hoće li se banka potpuno povući iz zemlje, ali je kazao da je to opcija, prenosi britanska agencija Reuters.

"Jasno je da su događaji izvor zabrinutosti", kazao je.

EBRD, čije je sjedište u Londonu, već je lani u Uzbekistanu ograničio svoje operacije zbog kršenja ljudskih prava u toj zemlji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙