FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Puk. Grujić s članovima vukovarskog Udruženja porodica nestalih lica

VUKOVAR,18. svibnja 2005.(Hina) - U organizaciji vukovarskog Udruženjaporodica nestalih i nasilno odvedenih lica danas je u prostorijamaZajedničkog vijeća općina (ZVO) održan sastanak o procesu ekshumacijai identifikacija u Hrvatskoj, na kojem su nazočili predstojnik Upraveza zatočene i nestale pri Ministarstvu obitelji, branitelja imeđugeneracijske solidarnosti pukoovnik Ivan Grujić i predstavniciMeđunarodne komisije za nestale iz Sarajeva.
VUKOVAR,18. svibnja 2005.(Hina) - U organizaciji vukovarskog Udruženja porodica nestalih i nasilno odvedenih lica danas je u prostorijama Zajedničkog vijeća općina (ZVO) održan sastanak o procesu ekshumacija i identifikacija u Hrvatskoj, na kojem su nazočili predstojnik Uprave za zatočene i nestale pri Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti pukoovnik Ivan Grujić i predstavnici Međunarodne komisije za nestale iz Sarajeva.

Pukovnik Grujić naglasio je kako je u Hrvatskoj stvoren sustav koji može odgovoriti na sve tehničke zahtjeve ekshumacija i identifikacija,

Odgovarajući na pitanja članova vukovarskog Udruženja o procesima ekshumacija građana srpske nacionalnosti u Hrvatskoj, pukovnik Grujić je rekao kako u Upravi za zatočene i nestale ne razdvajaju nestale osobe po nacionalnosti, ali da, kad ga već pitaju, može reći kako su u proteklih godinu dana u Hrvatskoj identificirane 174 osobe od kojih je 80 osoba bilo hrvatske, tri osobe rusinske i ukrajinske i 91 osoba srpske nacionalosti.

Po njegovim riječima u proteklih godinu dana u Hrvatskoj su ekshumirani posmrtni ostatci 84 osobe. "Po indicijama kojima raspolažemo, jer neke od tih osoba još nisu identificirane, od tih 84 50 osoba je nesrpske i 34 srpske nacionalnosti", dodao je.

Također je izvijestio kako je u proteklih godinu dana riješena sudbina 30 osoba koje su na popisu nestalih osoba srpske nacionalnosti, objavljenih u knjizi "Vaš lik, naše djelo" koju je objavilo vukovarsko Udruženje.

Pukovnik Grujić pohvalio je suradnju s Međunarodnom komisijom za nestale iz Sarajeva koja je, kako je rekao, Hrvatskoj dostavila podatke o 3000 analiza uzoraka krvi članova obitelji nestalih osoba koje se odnose na 927 osoba što je, naglasio je, "gotovo cjelokupna populacija nestalih osoba srpske nacionalnosti u Hrvatskoj".

Predstojnik Uprave za zatočene i nestale najavio je i da će sutra početi iskapanja u Karlovačkoj županiji na slunjskom području na zahtjev BiH, a zatim slijede pokusna iskapanja u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Građane koji imaju bilo kakve podatke o grobnim mjestima ili mjestima masovnih grobnica puk. Grujić je pozvao da o tome obavijeste mjerodavne službe ili anonimno prijave na telefon 062 11 11 11.

Predsjednica vukovarskog Udruženja Ružica Spasić ocijenila je vrlo dobrom suradnju Udruženja i Uprave za zatočene i nestale, rekavši kako je suradnja posebno uznapredovala u protekle tri godine.

Dodala je da je na popisu nestalih osoba Udruženja još 95 osoba. Do sada je s tog popisa identificirano 50 osoba od kojih je 37 s vukovarskog područja, a ostali su iz drugih hrvatskih krajeva, rekla je Spasić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙