FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoreno pismo dragovoljaca i veterana Vladi i javnosti

ZAGREB, 18. svibnja 2005. (Hina) - Udruga dragovoljaca i veteranaDomovinskog rata u današnjem otvorenom pismu Vladi i hrvatskojjavnosti ističe da s indignacijom odbija svaki pokušaj kriminalizacijeDomovinskog rata i odbacuje teoriju tužiteljstva Haaškog suda da jepravo na obranu od srpsko-crnogorskog agresora i pobunjenih Srbazločinački pothvat.
ZAGREB, 18. svibnja 2005. (Hina) - Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata u današnjem otvorenom pismu Vladi i hrvatskoj javnosti ističe da s indignacijom odbija svaki pokušaj kriminalizacije Domovinskog rata i odbacuje teoriju tužiteljstva Haaškog suda da je pravo na obranu od srpsko-crnogorskog agresora i pobunjenih Srba zločinački pothvat.

Ta tvrdnja Haaškog tužiteljstva nastoji poništiti istinsku i pravednu borbu hrvatskog naroda za slobodu i samostalnost, želi kriminalizirati temelje našeg Domovinskog rata. To je suglasno lažima onih koji su u ime tog suda davali značaj i legitimitet pobunjeničkim srpskim aspiracijama, uz pomoć srpskog agresora, za stvaranje srpskih džepnih državica na hrvatskim prostorima.

Stoga Udruga od hrvatske Vlade očekuje vrlo jasan i nedvosmislen stav te joj u tom smislu daju načelnu potporu, ističe se u pismu i dodaje da sve političke snage suvremene Hrvatske, pod svaku cijenu moraju braniti dignitet i opravdanost Domovinskog rata i ne pristajati ni na kakvu popustljivost.

Sukladno Povelji UN-a i Rezolucije 871. Hrvatska kao međunarodno priznata država je imala pravo i dužnost poduzeti vojno-redarstvene akcije za oslobađanje svojih okupiranih područja od srpskih agresora i pobunjenika. Takve akcije "Maslenica", "Medački džep", "Bljesak" i "Oluja" od svih hrvatskih pravnih institucija, osobito od Ustavnog suda, ocijenjene su legalnim i legitimnim te opravdanim, navodi se u pismu.

U obrani Hrvatske mi smo Domovinski rat vodili na hrvatskom prostoru i, ako je netko iza crte bojišnice počinio kazneno djelo, zna se da su naši sudovi procesuirali veliki broj postupaka, no ne znamo jesu li svi zaista i obuhvaćeni. Ali, to ne daje pravo Haaškom tužiteljstvu da legalne i opravdane akcije proglašava "zločinačkim pothvatima" i da na kaznenu odgovornost poziva sve vojnike, generale, političare i sve hrvatske dužnosnike koji su taj rat iznijeli na svojim leđima, stoji, uz ostalo, u otvorenom pismu hrvatskoj Vladi i javnosti Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata koje je potpisao njezin predsjednik Đuro Dečak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙