FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić primio predstavnike Iraka

ZAGREB, 18. svibnja 2005. (Hina) - Predsjednik Stjepan Mesić primioje u srijedu izaslanstvo Nacionalnog demokratskog instituta (NDI) ipredstavnika osam iračkih stranaka i nevladinih udruga koji su,prateći lokalne izbore u Hrvatskoj, na praktičnom primjeru promatralidemokratske procese, doznaje se iz priopćenja Ureda predsjednika.
ZAGREB, 18. svibnja 2005. (Hina) - Predsjednik Stjepan Mesić primio je u srijedu izaslanstvo Nacionalnog demokratskog instituta (NDI) i predstavnika osam iračkih stranaka i nevladinih udruga koji su, prateći lokalne izbore u Hrvatskoj, na praktičnom primjeru promatrali demokratske procese, doznaje se iz priopćenja Ureda predsjednika.

NDI je neprofitna udruga čiji je cilj jačanje i širenje demokracije diljem svijeta, oslanjajući se na tradiciju američke Demokratske stranke. Svojedobno je predsjednica NDI-a bila Madeleine Albright, državna tajnica za vrijeme predsjednika Billa Clintona.

Mesić je iračke predstavnike izvijestio kako je Hrvatska tek nakon nekoliko ciklusa održanih izbora dosegla europske standarde, te istaknuo kako su stranke u Hrvatskoj prošle važan razvojni put, stoji u priopćenju

Prema istome izvoru, hrvatski je predsjednik kazao kako je upravo na sudionicima današnjeg sastanka zadaća na stabiliziranju sustava te funkcioniranja institucija u Iraku.

Mesić je također upoznao izaslanstvo s pozicijom Republike Hrvatske u pogledu rješavanja iračke krize. Rekao je da Hrvatska nije vojno sudjelovala jer akcija nije bila provedena pod okriljem UN-a, ali aktivno sudjeluje pomažući u stabiliziranju zemlje, suradnjom u pružanju liječničke pomoći djeci i ranjenicima, a u budućnosti će surađivati i u obuci policijskih snaga.

Koordinator studijske misije Nacionalnog demokratskog instituta Bradley Pye pohvalio je suradnju s hrvatskim vlastima i strankama u organiziranju ovog posjeta, te istaknuo kako je njihov glavni cilj ostvaren jer su sudionici iz Iraka imali priliku steći novo iskustvo u izgradnji stranaka kojima pripadaju.

Na kraju susreta, predsjednik Mesić poželio je sudionicima studijske misije i njihovim stranačkim kolegama u Iraku uspjeh u izgradnji modernog demokratskog Iraka, te ponudio i dalju suradnju i pomoć Hrvatske u izgradnji tog procesa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙