FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 16. svibnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30sati.
ZAGREB, 16. svibnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

ZAGREB - Strane novinske agencije u nedjelju su navečer o rezultatima lokalnih izbora u Hrvatskoj izvještavale samo na temelju rezultata izlaznih anketa što ih je objavio HRT i pisale o vjerojatnim pobjedama oporbene Socijaldemokratske partije (SDP) u trima od četiriju najvećih hrvatskih gradova. Slovenska novinska agencija STA tako javlja da je neupitna pobjeda SDP-a u Zagrebu i Rijeci, gdje stranka osvaja preko 40 posto glasova. Njemačka agencija dpa piše kako je neovisni kandidat Branimir Glavaš, političar desne orijentacije koji je prošloga mjeseca izbačen iz HDZ-a, pobijedio u Osijeku, najvećem gradu na istoku Hrvatske. Strane agencije zaključuju da su hrvatski birači vjerojatno kažnjavaju premijera Ivu Sanadera zbog neispunjenja glavnih obećanja iz kampanje za parlamentarne izbore 2003. godine.

PRAG - Oko 800 osoba, među kojima i mnogi bivši ratni zatvorenici, u nedjelju su u blizini nacističkog tranzitnog logora Terezin u Češkoj Republici odali počast žrtvama nacizma. "Prošlo je šezdeset godina otkad se nad Terezinom zavijorila zastava slobode, a naša je zadaća danas da učinimo sve kako svijet ne bi zaboravio što se ovdje događalo", rekla je predsjednica češke udruge boraca za slobodu Andela Dvorakova, obraćajući se prisutnima na gradskome groblju u Terezinu. U getou u Terezinu (Theresienstadt na njemačkom) prije deportacije u logore smrti, uglavnom u Auschwitz-Birkenau, bilo je smješteno oko 150.000 Židova iz cijele Europe. Gotovo 35.000 Židova umrlo je od gladi, bolesti ili iznimno loših higijenskih uvjeta u samome getu.

WASHINGTON - Časopis Newsweek u nedjelju je izvijestio da postoji mogućnost pogreške u članku objavljenom 9. svibnja u kojemu stoji da su američki istražitelji obezvrijedili Kuran u logoru u Guantanamu te su se ispričali žrtvama nasilja koje je nastalo nakon objavljivanja tih informacija. U članku koji će biti objavljen u izdanju od 23. svibnja stoji da osoba koja je izjavila da je vidjela da se najmanje jedan primjerak Kurana baca u zahodsku školjku kako bi se zatočenici u Guantanamu prisilili na suradnju, više nije sigurna je li to istina. "Izražavamo žaljenje ako je bilo koji dio objavljenog članka neistinit te se ispričavamo žrtvama nasilja što su ga potaknule objavljene informacije. Ispričavamo se i američkim vojnicima koji su za to optuženi", stoji u članku što ga je potpisao glavni urednik časopisa Mark Whitaker. Izvješće Newsweeka je potaknulo prosvjede i razljutilo muslimane od Afganistana gdje ih je u prosvjedima poginulo 16, a ozlijeđeno ih je 100, do Pakistana, Indonezije i Gaze.

BEOGRAD - Na Ravnoj Gori u nedjelju je, prvi puta u organizaciji države ali bez državnih dužnosnika, osim iz SPO-a, okupljanjem oko 15 tisuća pristaša Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića i sljedbenika ratnog zločinca generala Dragoljuba Draže Mihailovića, formalno završeno obilježavanje 60. godišnjice pobjede nad fašizmom u Srbiji. Skup je, osim Draškovićevog SPO-a, organizirao Odbor za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Ministarstva kulture, ali su od srbijanskih dužnosnika uz Draškovića bili još samo članovi njegove stranke, ministar kulture Dragan Kojadinović i ministar za dijasporu Vojislav Vukčević. Vuk Drašković, koji se prisutnima obratio u svojstvu ministra vanjskih poslova Srbije i Crne Gore, zatražio je potpunu rehabilitaciju četnika, ukidanje presuda kojima su osuđeni nakon Drugog svjetskog rata i povratak oduzete imovine.

PRIŠTINA - Premijer Kosova Bajram Kosumi izjavio je u nedjelju kako je spreman sastati se s premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom. "Mislim da je vrlo važno da se sastanemo i razgovaramo o napretku postignutom u dijalogu o tehničkim pitanjima između Kosova i Srbije", izjavio je kosovski premijer Kosumi u razgovoru za Radio Kosovo. Srpski premijer Vojislav Koštunica predlaže da se prvi sastanak premijera Srbije i Kosova održi na Kosovu i da to bude 24. svibnja u Prizrenu, kako bi odmah započeli s rješavanjem problema, izjavio je srpskim medijima šef ureda vlade Srbije za suradnju s medijima Srđan Đurić. "Poziv Koštunice da se sastanak održi 24 svibnja u Prizrenu još nismo službeno dobili, kada dobijamo poziv odlučit ćemo da li, kada i gdje ćemo se sastati", rekao je u nedjelju glasnogovornik kosovske vlade Daut Dauti.

WASHINGTON - Američka vlada i dalje nastoji provjeriti informaciju objavljenu u londonskom listu Sunday Times prema kojoj je jordanski ekstremist Abu Mussab al-Zarqawi, vođa Al-Qaidina ogranka u Iraku, ranjen u toj zemlji prošli tjedan te primljen na liječenje u jednu bolnicu. "Poznata nam je ta informacija, no ne možemo je u ovome trenutku potvrditi", rekao je u nedjelju za tv-mrežu Fox News savjetnik američkog predsjednika Georgea Busha, Steve Hadley. "Zarqawi je vođa terorističke mreže u Iraku koja je usmrtila velik broj iračkih civila. Što prije bude onemogućen u svojem djelovanju, tim bolje, no sada ne mogu ništa potvrditi. Nemamo nikakva čvrstog dokaza", rekao je. Sunday Times prenio je izjavu jednog iračkog liječnika da je u srijedu pružio liječničku pomoć Al-Zarqawiju koji je jako krvario.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙