FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za ponedjeljak, 16. svibnja

ZAGREB, 16. svibnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje usvijetu za ponedjeljak, 16. svibnja
ZAGREB, 16. svibnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje u svijetu za ponedjeljak, 16. svibnja

VARŠAVA - Premijer Ivo Sanader sudjeluje u Varšavi na dvodnevnom summitu Vijeća Europe na kojem će se razgovarati o budućnosti spomenute organizacije, nužnosti reforme Europskog suda za ljudska prava, borbi protiv terorizma, trgovine ljudima, korupcije, organiziranog kriminala i nasilja prema djeci. Sanader će prvog dana summita sudjelovati na plenarnoj sjednici "Europsko jedinstvo, europske vrijednosti" te sjednici pod nazivom "Izazovi pred europskim društvima". Nakon toga se sastaje s poljskim premijerom Marekom Belkom i predsjednicom Latvije Vairom Vike-Freibergom.

TRIPOLI - Libija će biti domaćin sastanka na vrhu Arapske lige posvećenom krizi u sudanskoj pokrajini Darfur u kojoj je u posljednje dvije godine živote izgubilo 180.000 ljudi. Čelnici Libije, Sudana, Egipta, Nigerije, Čada, Gabona i zemalja Arapske lige raspravljat će o načinima rješenja krize. Libijski lider Moamer Gadafi na skup je pozvao i čelnike sukobljenih darfurskih skupina.

MOSKVA - Moskovski sud trebao bi donijeti presudu u objedinjenom postupku protiv bivšeg direktora ruske naftne tvrtke Jukos Mihaila Hodorkovskog, njegovog bliskog suradnika Platona Lebedeva i bivšeg glavnog direktora tvrtke Volna Andreja Krajnova. Objava presude prvotno je bila najavljena za 27. travnja, ali je odgođena za 16. svibnja. Hodorkovski i Lebedev optuženi su po 11 točaka ruskog kaznenog zakona za prijevaru, pronevjeru i utaju poreza, čime su državu, tvrdi optužba, oštetili za gotovo milijardu američkih dolara, a optuženi su i za udruživanje u zločinačku organizaciju. Krajnova optužnica tereti za prijevaru. Tužiteljstvo je zatražilo za Hodorkovskog i Lebedeva zatvorsku kaznu u trajanju od 10 godina, dok za Krajnova traži uvjetnu kaznu zatvora od 5 i pol godina budući da je djelomično priznao krivnju.

TOKIO - Palestinski predsjednik Mahmud Abas, nasljednik Jasera Arafata, završava posjet Japanu. Glavna tema je ekonomska pomoć Palestincima. Abas bi se trebao sastati s premijerom Junichirom Koizumijem koji tom prigodom namjerava otkriti niz projekata pomoći za Palestince. Nakon Japana, Abas azijsku turneju nastavlja u Kini.

DEŽURNI UREDNICI:

noć: Denis Lugarić

prijepodne: Srđan Baković

poslijepodne: Renata Tomašević

večer: Duška Gerić Koren

tel: +385 1 4808 645

fax: +385 1 4808 822

email: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙