FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odbor za zakonodavstvo za ratifikaciju ugovora o zajmu s bankom Vijeća Europe

ZAGREB,17. svibnja(Hina) - Saborski Odbor za zakonodavstvo podržao jedanas predloženu ratifikaciju dvaju okvirnih ugovora o zajmu izmeđuHrvatske i Razvojne banke Vijeća Europe, kojima se kani financiratiobnova i izgradnja škola u Hrvatskoj, te komunalna društvenainfrastruktura na otocima.
ZAGREB,17. svibnja(Hina) - Saborski Odbor za zakonodavstvo podržao je danas predloženu ratifikaciju dvaju okvirnih ugovora o zajmu između Hrvatske i Razvojne banke Vijeća Europe, kojima se kani financirati obnova i izgradnja škola u Hrvatskoj, te komunalna društvena infrastruktura na otocima.

Prvim se ugovorom, vrijednim 402 milijuna kuna (projekt obnove ukupno je vrijedan 805 milijuna kuna, polovica tog iznosa osigurava se iz državnog proračuna) planira obnoviti 143 osnovne i srednje škole u 18 hrvatskih županija.

Riječ je o trećem u nizu zajmova Razvojne banke Vijeća Europe, a s prethodna dva obnovljene su 73 škole, uglavnom na ratom zahvaćenim područjima.

Za tu je namjenu u prošloj godini utrošeno 193 milijuna kuna, a u ovoj se planira utrošiti 186 milijuna, prema prioritetima koje je utvrdilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Drugim okvirnim ugovorom, po kojemu bi za potrebe podizanja kvalitete života na otocima Razvojna banka Vijeća Europe Hrvatskoj pozajmila 193 milijuna kuna, planira se obnoviti komunalna infrastruktura (vodoopskrba i odvodnja), unaprijediti sustav socijalne skrbi i zdravstvenog osiguranja, te obrazovni sustav.

Projekt, koji bi se za dvije godine trebao početi provoditi u šest županija, ukupno je vrijedan 770 milijuna kuna - četvrtina tog iznosa osigurala bi se iz državnog proračuna, četvrtina iz navedenog zajma, a polovicu bi osigurala lokalna samouprava.

Saborski Odbor za znanost i obrazovanje, iako bez kvoruma, raspravio je Izvješće o radu Nacionalne zaklade za znanost, visoko školstvo i tehnologijski razvoj RH za prošlu godinu, kojemu je resorno ministarstvo dalo potporu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙