FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japansko gospodarstvo poraslo 5,3 posto

TOKIO, 17. svibnja 2005. (Hina/dpa) - Japanski bruto domaći proizvod(BDP) u prvom je ovogodišnjem tromjesečju porastao 5,3 posto nagodišnjoj razini, objavila je u utorak tamošnja vlada.
TOKIO, 17. svibnja 2005. (Hina/dpa) - Japanski bruto domaći proizvod (BDP) u prvom je ovogodišnjem tromjesečju porastao 5,3 posto na godišnjoj razini, objavila je u utorak tamošnja vlada.

Najnovije brojke nadmašile su procjene većine ekonomista koje su se u prosjeku kretale na oko 2,5 posto. U usporedbi sa zadnja tri mjeseca 2004. uvećan je pak 1,3 posto.

Rast gospodarskih aktivnosti japanska vlada pripisuje rastu osobne potrošnje, koja čini gotovo 60 posto japanskog BDP-a. Rast drugog najvećeg svjetskog gospodarstva osjetno je viši u usporedbi s 3,1 posto rasta američkog gospodarstva u istome razdoblju.

"Japansko gospodarstvo u fazi je oporavka gledano iz šire perspektive", kazao je japanski ministar gospodarstva Heizo Takenaka, koji bolji od očekivanja rast gospodarstva uglavnom pripisuje snažnoj domaćoj potražnji. Osobna potrošnja porasla je 1,2 posto u odnosu na ranije tromjesečje, bilježeći prvi rast u godinu dana.

Ministar financija Sadakazu Tanigaki novinarima je kazao da unatoč povoljnim gospodarskim pokazateljima Japan nastavlja bilježiti blagu deflaciju. "Deflacija se i dalje nastavlja", kazao je Tanigaki.

Vlada je također objavila da je japanski BDP u fiskalnoj 2004., koja je završila 31. ožujka , na godišnjoj razini u realnom izrazu uvećan 1,9 posto. Osobna potrošnja istodobno je porasla 1,2 posto, izvoz 11,9 posto a uvoz 9,3 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙