FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novinar Al-Jazeere opovrgnuo veze s Al'Qaidom

ZAGREB/MADRID, 16. svibnja 2005. (Hina) - Ratni izvjestitelj arapskesatelitske televizije Al-Jazeera opovrgnuo je u ponedjeljak optužbe daje bio povezan s vođom španjolske ćelije Al-Qaide, optuženom zasudjelovanje u planiranju napada 11. rujna 2001. u SAD-u, prenijeli sumediji.
ZAGREB/MADRID, 16. svibnja 2005. (Hina) - Ratni izvjestitelj arapske satelitske televizije Al-Jazeera opovrgnuo je u ponedjeljak optužbe da je bio povezan s vođom španjolske ćelije Al-Qaide, optuženom za sudjelovanje u planiranju napada 11. rujna 2001. u SAD-u, prenijeli su mediji.

Taysir Alony (50), koji je intervjuirao Osamu bin Ladena ubrzo nakon napada 11. rujna, jedna je od 24 osobe osumnjičene za pripadnost radikalnim skupinama povezanim s terorističkom mrežom kojima se sudi u Španjolskoj, podsjeća Associated press.

Alony niječe bilo kakvu povezanost s Imadom Yarkasom, Španjolcem sirijskog podrijetla kojemu se također sudi jer je on navodno vođa španjolske ćelije Al'Qaide.

Kako prenosi dnevnik El Mundo tužiteljstvo tereti novinara da je često putujući u Afganistan zbog prirode svog posla dostavljao novac za financiranje pripadnicima Al-Qaide.

Presudi li sud da je Alony, koji se brani sa slobode zbog zdravstvenih razloga, pripadao španjolskoj ćeliji, mogao bi dobiti zatvorsku kaznu od devet godina.

Prema riječima novinara, tijekom prvog dana bombardiranja Afganistana, 7. listopada 2001. godine, "izaslanik Osame bin Ladena mu se predstavio i rekao mu da je bin Laden spreman dati dva intervjua: jedan arapskom mediju, a drugi engleskom", prenosi agencija France presse.

Uvjet je bio da dostavi pitanja unaprijed, što je Alony isprva odbio ali su njegovi šefovi odlučili da će prihvatiti te uvjete. Al-Jazeera je sastavila pitanja, uz dopunu šest pitanja CNN-a, prepričao je Alony. Naime, CNN i Al-Jazerra imaju sporazum o razmjeni informacija.

Kako bin Laden nije htio odgovoriti na brojna pitanja, već se uglavnom usredotočio na ideologiju, Al-Jazeera je odlučila da neće emitirati intervju, smatrajući ga bezvrijednim.

No zato je CNN emitirao dijelove intervjua, ispričao je Alony.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙