FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kuvajt: Parlamentarno povjerenstvo odobrilo amandman izbornog zakona

KUVAJT-parlament-ženeKuvajt: Parlamentarno povjerenstvo odobrilo amandman izbornog zakonaKUVAJT, 16. svibnja 2005. (Hina) - Kuvajtsko parlamentarnopovjerenstvo za unutarnja pitanja i pitanja obrane dalo je zelenosvjetlo amandmanu izbornog zakona čiji je cilj omogućiti kuvajtskimženama pravo na glasovanje i pravo na ravnopravno sudjelovanje u raduparlamenta, prenosi France presse.
KUVAJT, 16. svibnja 2005. (Hina) - Kuvajtsko parlamentarno povjerenstvo za unutarnja pitanja i pitanja obrane dalo je zeleno svjetlo amandmanu izbornog zakona čiji je cilj omogućiti kuvajtskim ženama pravo na glasovanje i pravo na ravnopravno sudjelovanje u radu parlamenta, prenosi France presse.

Godine 1999. emir, šeik Jaber Al-Ahmad Al-Sabah donio je dekret kojim se ženama odobrava pravo izlaska na izbore i pravo da postanu parlamentarne zastupnice, odnosno sudjeluju u političkom životu svoje zemlje. Dekret su tada odobrili članovi vlade, no odlučno su ga odbili članovi parlamenta, prenosi Reuters.

No, u ponedjeljak ujutro članovi parlamenta izjasnili su se s 37 glasova za usvajanje amandmana, 21 član bio je protiv, a jedan se zastupnik suzdržao od glasovanja o zahtjevu vlade da se isti dokument hitno ponovno razmotri. Pet je zastupnika bilo odsutno.

O amandmanu bi se trebalo glasovati tijekom dana, no, promatrači ocjenjuju da se s potpunom sigurnošću ne može kazati hoće li se ono uopće održati.

Kuvajćanke se za svoja politička prava intenzivno bore posljednje četiri godine, no njihove napore ometaju konzervativna islamistička struja i plemenski vođe u parlamentu čiji su članovi isključivo zastupnici, uz obrazloženje da bi se takav korak protivio islamu.

Skupina kuvajtskih aktivistica okupila se u ponedjeljak, uz potporu nekoliko muških kolega, pred zgradom parlamenta. "Vrijeme je da i žene dobiju politička prava", "Naša su prava ustavna, a naši zahtjevi legitimni", pisalo je na transparentima što su ih isticale aktivistice.

Fatima al-Abdali za dpa je izjavila da je "optimist kada je riječ o mogućnosti današnjeg usvajanja amandmana o političkim pravima kuvajtskih žena", no ima i onih koje su, poput zamjenice predsjednice Udruge za kulturna i društvena zbivanja Lulu Al-Mulle "pesimistične zbog dosadašnjih iznimno loših iskustava".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙