FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sarajevo: Kršćanski i muslimanski teolozi o toleranciji

SARAJEVO,16. svibnja 2005.(Hina) - Kršćanski i muslimanski teolozi izrazličitih zemalja svijeta okupili su se u Bosni i Hercegovini natrodnevnim susretima u sklopu foruma "Gradnja mostova" čiju jeuspostavu potaknuo kanterberijski nadbiskup Rowan Williams.
SARAJEVO,16. svibnja 2005.(Hina) - Kršćanski i muslimanski teolozi iz različitih zemalja svijeta okupili su se u Bosni i Hercegovini na trodnevnim susretima u sklopu foruma "Gradnja mostova" čiju je uspostavu potaknuo kanterberijski nadbiskup Rowan Williams.

Slični susreti ranije su upriličeni u Londonu, Kataru i Washingtonu a četvrti susreti ove vrste koji su počeli u ponedjeljak u Sarajevu održavaju se pod radnim naslovom koji potiče muslimane i kršćane na razgovor o zajedničkom dobru.

Pokrovitelji ovog skupa su najviši dostojanstvenici ključnih vjerskih zajednica u BiH: vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, mitropolit dabrobosanski Nikolaj i poglavar islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić.

Cilj skupa je, prema riječima vikara vrhbosanske nadbiskupije Mate Zovkića, potaknuti plodotvorniji dijalog među vjerskim zajednicama u samoj BiH.

Kanterberijski nadbiskup Williams kazao je novinarima da svi vjernici, pa tako i muslimani i kršćani, dijele isti svijet i iste izazove a razgovor je uvjet pronalaženju univerzalno korisnih rješenja.

Miroljubiva vizija zajedničkog života, po njegovim riječima, jedino je rješenje za sve pa tako i za BiH jer se vjera "ne smije pretvarati u oružje jednih protiv drugih".

Dekan Fakulteta islamskih znanosti u Sarajevu Enes Karić istaknuo je da Zapad mora otvoriti dijalog s više od 55 milijuna muslimana koliko iz živi na prostorima zapadne hemisfere.

"Zajednički su nam strahovi ali i nade kako izgraditi mostove", kazao je Karić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙