FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DZS: potrošačke cijene u travnju niže za 0,2 posto u odnosu na ožujak

ZAGREB, 16. svibnja 2005. (Hina) - Cijene dobara i usluga koje sekoriste za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, utravnju su u odnosu na ožujak niže za 0,2 posto, što je utjecalo i nablago smanjenje godišnje stope inflacije, na 3,5 posto u travnju ove uodnosu na travanj prošle godine, podatci su Državnog zavoda zastatistiku.
ZAGREB, 16. svibnja 2005. (Hina) - Cijene dobara i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u travnju su u odnosu na ožujak niže za 0,2 posto, što je utjecalo i na blago smanjenje godišnje stope inflacije, na 3,5 posto u travnju ove u odnosu na travanj prošle godine, podatci su Državnog zavoda za statistiku.

To je smanjenje za 0,4 postotna poena u odnosu na ožujak, u kojemu je godišnja stopa inflacije iznosila 3,9 posto, najviše u posljednje više od tri godine.

Potrošačke su cijene, naime, u posljednjih šest mjeseci bilježile neprestani mjesečni rast, a posljednji je put smanjenje cijena na mjesečnoj razini zabilježeno u rujnu prošle godine.

Padu potrošačkih cijena u travnju u odnosu na ožujak najviše je pridonio pad cijena prehrane i bezalkoholnih pića, te cijena prometa.

Tako su cijene prehrane i bezalkoholnih pića u travnju niže za 1,8 posto u odnosu na ožujak, a tomu je najviše pridonio pad cijena povrća i to za 16,7 posto.

Cijene prometa u travnju su u odnosu na ožujak niže za 0,4 posto, pri čemu su pale cijene automobila za 3,7 posto, ali su cijene goriva i maziva za osobna vozila veće za 1,9 posto u odnosu na ožujak.

Najveća pak povećanja cijena u travnju u odnosu na ožujak imale su cijene odjeće i obuće, koje su porasle za 3,7 posto, te cijene rekreacije i kulture koje su povećane za 0,7 posto.

I ostale glavne skupine proizvoda prema namjeni potrošnje u travnju bilježe rast cijena u odnosu na ožujak, pa su tako za 0,7 posto porasle cijene ugostiteljskih usluga, cijene pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje porasle su za 0,6 posto, cijene zdravstva i ostalih dobara i usluga za 0,3 posto, dok su cijene alkoholnih pića i duhana, stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva, te cijene obrazovanja porasle za 0,1 posto. Cijene pak komunikacija u travnju su u prosjeku ostale na razini iz ožujka.

Na godišnjoj razini cijene prehrane i bezalkoholnih pića, koje čine oko trećine košarice potrošačkih cijena, porasle su za 4,3 posto.

Cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva u travnju ove u odnosu na travanj prošle godine više su za 5,8 posto. Pritom najveći porast na godišnjoj razini, zbog porasta cijena naftnih derivata, bilježe cijene tekućih goriva koje su porasle za 35,1 posto, dok su cijene opskrbe vodom u travnju ove u odnosu na travanj prošle godine više za 18,9 posto.

U okviru indeksa potrošačkih cijena, cijene dobara u travnju su u odnosu na ožujak u prosjeku niže za 0,4 posto, dok su cijene usluga više za 0,3 posto. Na godišnjoj pak razini i cijene dobara i cijene usluga više su za 3,5 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙