FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stoiber ponovo kritizira Češku zbog sudetskih Nijemaca

BERLIN, 15. svibnja 2005. (Hina) - Bavarski premijer i predsjednikKršćansko socijalne unije (CSU) Edmund Stoiber iznova je na redovitomgodišnjem kongresu sudetskih Nijemaca održanom u nedjelju u Augsburgužestoko kritizirao Češku zbog nepopustljivog stava glede pitanjaprotjeranih Nijemaca nakon Drugog svjetskog rata.
BERLIN, 15. svibnja 2005. (Hina) - Bavarski premijer i predsjednik Kršćansko socijalne unije (CSU) Edmund Stoiber iznova je na redovitom godišnjem kongresu sudetskih Nijemaca održanom u nedjelju u Augsburgu žestoko kritizirao Češku zbog nepopustljivog stava glede pitanja protjeranih Nijemaca nakon Drugog svjetskog rata.

"S ulaskom Češke u Europsku uniju su se pojavila i neka očekivanja koja se nažalost nisu ispunila", izjavio je Stoiber. Bavarski premijer je naglasio da je "duboko razočaran" službenom češkom politikom koja niti godinu dana nakon ulaska u Europsku uniju nije ukinula tzv. Benešove dekrete koji su 1946. poslužili kao pravna osnova za protjerivanje i oduzimanja državljanstva i imovine oko 2,5 milijuna Nijemaca koji su do tada živjeli na području Češke.

"Benešovi dekreti su otvorena rana na licu Europe i protive se Europskom ustavu", zaključio je Stoiber. On je istodobno njemačkog kancelara Gerharda Schroedera optužio za izdaju interesa njemačkih prognanika. "Jedan kancelar bi trebao biti kancelar svih Nijemaca te ne bi smio izdvajati one koji su su najviše trpjeli od posljedica rata", zaključio je Stoiber.

Predsjednik CSU-a slovi kao najizglediniji kandidat demokršćanske unije CDU/CSU na parlamentarnim izborima sljedeće godine.

Predstavnici Sudetskih Nijemaca koji su se nakon protjerivanja iz tadašnje Čehoslovačke uglavnom naselili na jugu Njemačke i čije interese najviše zastupa bavarski CSU, pozdravili su prihvaćanje Europskog ustava od strane Bundestaga. Europski ustav zabranjuje protjerivanje, diskriminaciju te garantira prava nacionalnih manjina, stoji u priopćenju kongresa.

Predsjednik Udruge Sudetskih Nijemaca i poslanik CSU-a u Europskom parlamentu Bernd Posselt izjavio je da Sudetski Nijemaci "imaju pravo na domovinu" te izrazio nadu na pomirdbu s češkim narodom. On je istodobno češkom predsjedniku Vaclavu Klausu predbacio da širi "agresivnu propagandu" protiv Europskog ustava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙