FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Automobilski sektor u žiži pozornosti

NEW YORK/LONDON, 8. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Zbivanja uautomobilskom sektoru te nagađanja o preuzimanju Honeywella potaknulasu protekloga tjedna rast cijena dionica na vodećim svjetskim burzama,no 'pitijsko' priopćenje američke središnje banke i nadalje ostavljazabrinutosti u pogledu mogućeg agresivnijeg podizanja američkihkamatnih stopa i njegovih posljedica po zarade korporacija.
NEW YORK/LONDON, 8. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Zbivanja u automobilskom sektoru te nagađanja o preuzimanju Honeywella potaknula su protekloga tjedna rast cijena dionica na vodećim svjetskim burzama, no 'pitijsko' priopćenje američke središnje banke i nadalje ostavlja zabrinutosti u pogledu mogućeg agresivnijeg podizanja američkih kamatnih stopa i njegovih posljedica po zarade korporacija.

Njujorški Dow Jones indeks ojačao je u tome razdoblju 1,5 posto, na 10.345 bodovaa. Tehnološki Nasdaq dobio je 2,4 posto na vrijednosti, završivši poslovanje na 1.967 bodova.

Pozornost ulagača privukao je automobilski sektor zbog ponude milijardera Kirka Kerkoriana za kupovinu dionica problemima pritisnutog General Motorsa (GM). Taj njegov potez, koji je potaknuo rast cijena dionica GM-a u srijedu za 18,1 posto i ohrabrio ulagače na kupovine dionica njegovih rivala poput Ford Motorsa i proizvođača auto-dijelova, pokazao je da postoji 'vrijednosti na tržištu', kazao je Ned Riley, izvršni direktor pri Riley Asset Managementu.

No, snižavanje kreditnog rejtinga General Motorsu i Fordu idućega dana zadalo je snažan udarac tome sektoru. To znači da će golemi portfelji obveznica te dvije kompanije sada za mnoge ulagače biti previše riskantno ulaganje, a to bi moglo potaknuti i nervozu na tržištima obveznica obzirom da na Ford i GM otpada otprilike 10 posto ukupnog američkog korporativnog zaduženja. Dionica GM-a potonula je gotovo šest posto, a Forda 4,5 posto. "To je definitivno udarac za tržišta. Vijest o tome djelovala je kao katalizator za mnogo veće prodaje", opisao je raspoloženje na tržištu Brian Williamson, potpredsjednik trgovine dionicama pri Boston Company Asset Managementu.

U utorak je, pak, Fedovo Vijeće za operacije na otvorenome tržištu odlučilo podići ključnu američku kamatnu stopu za 0,25 postotnih bodova, na tri posto. Tržišnim sudionicima mnogo važnije bilo je priopćenje Fed-a u kojem je bilo istaknuto da su dugoročna inflatorna očekivanja i dalje ograničena. Do tog priopćenja cijene dionica gotovo se i nisu mijenjale. Po objavi podizanja kamatnih stopa dionice su naglo pojeftinile, a zatim snažno poskupjele, potom opet pale i na kraju poslovanje završile s dobicima. "Ako pretpostavljate da će cijene dionica padati onda se držite negativnih ocjena u priopćenju Fed-a, a ako očekujete daljnji uzlet cijena onda se držite pozitivnih strana u tome priopćenju. Fed kaže da se očekuje ograničena inflacija. Također tvrdi i da kompanije imaju snažniju cjenovnu moć te da inflatorni pritisci jačaju te je ostavio otvorenim vrata za daljnja podizanja kamatnih stopa", izjavio je Elliot Spar, strateg Ryan Beck-a.

Od novih ekonomskih vijesti ističe se i ona o najsporijem rastu indeksa Instituta za upravljanje nabavom od sredine 2003. na razinu od 53,3 boda. Izvješće o potrošnji u američkom gospodarstvu, međutim, pokazalo je njezin porast za 0,5 posto u ožujku, više od očekivanja tržišta. Pozitivni činitelj bio je i podatak o porastu produktivnosti američkih poduzetnika za 2,6 posto na godišnjoj razini u prvom ovogodišnjem tromjesečju, kao i broj otvorenih novih radnih mjesta u travnju za 274.000. Snažni pokazatelji oslabili su ponešto argument da američkog gospodarstvo usporava rast te krajem tjedna potaknuli novu zabrinutost oko mogućeg agresivnijeg podizanja američkih kamatnih stopa.

Među značajnijim oscilacijama cijena dionica ističe se ona računalne kompanije Dell koja je ojačala 2,3 posto, te tvrtke za poslovni softver Siebel Systemsa, koja je ojačala 6,6 posto. Krajem tjedna ulagače su na kupovine potaknule i špekulacije da bi United Technologies mogao preuzeti koncern Honeywell, što je cijene njegovih dionica ojačalo za pet posto.

Na europskim burzama cijene dionica jačaju šesti dan za redom, ponajviše automobilskih kompanija. Dionice proizvođača lijekova, pak, dosegnule su najviše razine u zadnje tri godine budući investicijski fondovi, zabrinuti zbog gospodarskog usporavanja prelijevaju kapital iz rizičnijih u sigurnije sektore. U takvim uvjetima londonski Ftse indeks dobio je 2,6 posto na vrijednosti te iznosi 4.942 boda, najviše u zadnja tri tjedna. Frankfurtski DAX porastao je više od tri posto, dosegnuvši 4.311 bodova.

Dionice GlaxoSmithKlinea ojačale su 2,4 posto budući da su industrijski analitičari pozdravili njegovu 300 milijuna dolara tešku planiranu akviziciju Corixa. To je potaknulo jačanje dionica ostalih pripadnika industrije lijekova, ionako oraspoložene najnovijim dobrim vijestima o ključnim lijekovima i snažnim poslovnim rezultatima. Konkurent AstraZeneca zabilježio je rast cijena dionica od 2,2 posto.

Po rastu cijena dionica isticao se i proizvođač sportske odjeće Adidas-Salomon, čije su dionice skočile 6,6 posto nakon što je izvijestio o 46-postotnom porastu neto dobiti u prvom tromjesečju. Najavio je i prodaju svog branda Salomon tvrtki Amer Sports za oko 485 milijuna eura. Dionice Amera ojačale su 4,5 posto. Na vrijednosti su još značajnije dobile dionice nizozemske telekom tvrtke Versatel, koje su skočile 15 posto nakon što je tvrtka potvrdila da je u pregovorima s belgijskim Belgacomom oko moguće strateške suradnje,

No bilo je i gubitnika, među kojima se izdvajaju dionice bankarskog sektora. Dionice UBS-a oslabile su 1,6 posto unatoč većoj od očekivanja dobiti u prvom tromjesečju zbog većeg opreza švicarske banke pri procjenama zarade za čitavu godinu. Oslabile su i dionice Commerzbanka i to za tri posto, nakon objave rezultata za prvo tromjesečje, za koje su analitičari ocijenili da su slabije kvalitete. Zbog rezultata u prvom tromjesečju lošijih od očekivanja pale su i dionice njemačkog diva u maloprodaji Metroa, za nekih jedan posto.

Najnoviji podaci iz eurozone, koji govore od prvom padu industrijske proizvodnje u zadnjih 20 mjeseci u ovogodišnjem travnju, nisu umanjile entuzijazam ulagača za dionicama. Novo jačanje cijena nafte iznad 50 dolara po barelu na svjetskim tržištima zabrinulo je ulagače kao i obično jer može oslabiti osobnu potrošnju i smanjiti dobit kompanija.

Tokijski Nikkei indeks porastao je u tome razdoblju 1,7 posto, na 11.192 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙